Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

5 hiba, amit soha ne kövess el a használt bútorok vásárlásakor

2024. június 03.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

lakberendezés bútor vintage antik second hand interior design
5 hiba, amit soha ne kövess el a használt bútorok vásárlásakor
© Shutterstock

A használt bútorok vásárlása során több bakiba is belefuthatunk, ha nem figyelünk, ezért most megkérdeztük a szakértőket, hogy milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani! 


A vintage és használt bútorok vásárlása egyre népszerűbb tevékenység mind a lakástulajdonosok, mind a lakberendezők körében: a second-hand elemek és az antik bútorok mixelése az újdonságokkal ugyanis elképesztően különleges és változatos tereket tud létrehozni – nem is beszélve az otthon egyediségéről és sajátosságairól. A használt bútorok vásárlása során azonban több hibába is bele lehet esni, ezért a szakértők összegyűjtötték azokat a szempontokat, melyekre érdemes figyelni! 

A következőket érdemes betartani, ha használt bútorokat vásárolnál! 

1. HA TÚL SOKAT KELL JAVÍTGATNI RAJTA, NE VEDD MEG!

Hacsak nem hobbid a régi bútorok felújítása és megvannak hozzá a megfelelő eszközeid, festékeid, szerszámaid, akkor nem érdemes olyan bútort venned, amit nagyon ki kell pofoznod. Az ilyen bútorok sorsa ugyanis általában viszonteladás vagy kuka lesz: a felújításból nem lesz semmi, a félig kész, ütött-kopott bútort pedig szívesen fogod tárolgatni a nappalidban. Érdemes tehát olyan bútorra költened a pénzed, ami már önmagában is jól használható, kiállítható állapotban van.

2. vedd figyelembe a kis és a nagy hibákat is!

Laikusként sokszor elenyészőnek gondolunk bizonyos hibákat, mint például a szekrényeknél a fogantyúk hiánya, a szegecsek kiállása vagy a bútorzat stabilitása. Ezeket a hiányosságokat, hibákat az eladók a legtöbbször nem is hozzák nyilvánosságra, hiszen úgy vannak vele, hogy a használt bútorok használt állapotban kerülnek eladásra, tehát a legtöbbször nem új, tökéletes formájukban vásárolhatóak meg. Mielőtt azonban bármit is a kasszához vinnél, ellenőrizz le jól és nézz utána, hogy egyáltalán meg tudod-e javítani, szépíteni a kiválasztott darabot.

3. ne HAGYD MAGAD RÁBESZÉLNI BIZONYOS BÚTOROKRA!

Ez főként a vintage piacokon és a garázsvásárokon szokott előfordulni, de azért az antik üzletekben sem ritka, hogy az eladó ilyen-olyan ürüggyel próbál téged meggyőzni egy adott bútor megvásárlását illetően. A szakértők viszont azt mondják, hogy ha nem szerelem első látásra a termék, akkor ne gondolkozz rajta, fog jobb jönni! Különben még a végén megbánod, hogy kiadtál rá pénzt.

4. A VÁSÁRLÁS ELŐTT alaposan NÉZD ÁT AZ OTTHONODAT!

Nézelődésnek, kikapcsolódásnak sem rossz ötlet a használt bútorokat áruló boltok, piacok látogatása, ám ha kifejezetten vásárlás a cél, akkor azért érdemes körbenézned az otthondban azt illetően, mire van szükséged, mi tenné szebbé az otthonodat, mit-hova tudsz helyezni. Nem ritka ugyanis az, hogy az emberek megvesznek egy gyönyörű fotelt vagy faliórát, festményt és hazaérve rájönnek, hogy sehova sem illik a megvásárolt darab: rosszabb esetben pedig még helye sincs a kiválasztott darabnak.

5. MEGVESZED, PEDIG NINCS IS SZÜKSÉGED RÁ...

Ne feledd: a használt bútorok vásárlása is vásárlásnak bizonyul, ezért ha nem vágysz rá, nincs szükséged rá, akkor inkább ne költs rá. Könnyen lehet, hogy egy hét múlva nagyobb összeget kelt költened felújítása, csőtörésre, háztartási gépre vagy bármire és akkor azt kívánod, hogy bárcsak ne vásároltál volna meggondolatlanságból, impulzusból. Csak arra költsd a pénzed, amiben biztos vagy!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves