Ez a közkedvelt, az olasz konyhában is gyakran használt élelmiszer az erős antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet a mentális egészség fenntartásában.
Egy szelet margarita pizza vagy egy tányér pomodoro spagetti is segíthet a depresszió elleni küzdelemben.
A Food Science & Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányban azt vizsgálták a szakemberek, miként hat a paradicsomban található természetes növényi kivonat az oly sokakat érintő betegségben, és döbbenetes eredményre jutottak. A kísérletek azt bizonyították, hogy a likopin – ami a paradicsom és más piros és rózsaszínű gyümölcsök pigmentjét adja – valóban segíthet a depresszió leküzdésében. A kísérletek azt bizonyítják, hogy a depresszív viselkedést mutató egereknél a hippokampuszban – az agy azon részében, amely a tanulásban és a memóriában segít – károsodást észleltek. Azonban a likopin kezelés hatásra ezek a károsodások csökkentek, és javult a depressziós állapotuk is.
A tanulmány szerzői további kutatásokat is terveznek annak kiderítésére, hogyan lenne használható úgy a likopin az embereknél, mint a különböző antidepresszánsok. A paradicsomot egyébként már korábban is vizsgálták a depresszió leküzdésével kapcsolatban, és akkor is pozitívan nyilatkoztak róla. A Journal of Affective Disorders című szakfolyóiratban közzétett 2013-as tanulmány szerint a paradicsomban gazdag étrend majdnem ezer, 70 éves vagy idősebb japán ember körében összefüggött a depressziós tünetek alacsonyabb előfordulási gyakoriságával. Ugyanebben az értekezésben az is benne van, hogy a likopin „a legerősebb antioxidánsok, a karotinoidok közé tartozik úgy, hogy a természeteben több mint 600 féle található”.
Az antioxidánsok többek között elősegíthetik a szem egészségét, csökkenthetik a rák (különösen a prosztatarák) kockázatát és védelmet nyújtanak a szívbetegségekkel szemben, ráadásul a ráncokkal is képes felvenni a harcot. Mit érdemes leginkább fogyasztani? Az olasz étel szerelmesei örülhetnek, hiszen ez a paradicsom! És minél pirosabb a paradicsom, annál magasabb a likopintartalma, ami akkor is megmarad, ha megfőzzük, vagy megszárítjuk. Tehát szinte bármilyen olasz ételt készíthetünk, aminek az alapja a paradicsom – pizza, tészta, lasagne, saláta.
A paradicsom tehát egy nagyon fontos élelmiszer, hiszen köztudottan magas kálium-, folsav- és K-vitamin-tartalommal rendelkezik, és sok másik erős antioxidánst – például béta-karotint is tartalmaz, ami a szemünk egészségének fenntartásában segít. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a paradicsommal helyettesíthetők az orvosok által felírt gyógyszerek. Aki pedig depressziós tüneteket észlel magán, vagy mások figyelmeztetik erre, mindenképpen forduljon szakemberhez.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!