Quantcast

Veszélyfaktor

Szuperbaktériumok lapulnak rengeteg nő sminktáskájában

Szuperbaktériumok lapulnak rengeteg nő sminktáskájában

A használatban lévő szépségápolási termékek több mint 90 százalékában találtak szuperbaktériumokat, köztük E. coli és Staphylococcus baktériumokat.

Újabb kutatások szerint a használatban lévő sminktermékek, például a sminkszivacsok, a szempillaspirálok és a szájfények túlnyomó többsége veszélyes szuperbaktériumokkal fertőzött - derült ki az Aston Egyetem új kutatásából, amelyet a Journal of Applied Microbiology című folyóiratban tettek közzé.

 Potenciális veszélyforrás a smink

Az emberek milliói által naponta használt sminktermékek baktériumokkal, például E.coli és Staphylococcusokkal fertőzöttek, mivel a legtöbbet nem tisztítják, és jóval a lejárati időn túl használják őket. Tízből kilenc termékben találtak olyan baktériumokat, amelyek a bőrfertőzéstől a vérmérgezésig terjedő betegségeket okozhatnak, ha szem, száj, vágások vagy horzsolások közelében használják őket. Ez a kockázat felerősödik az immunhiányos emberek esetében, akik nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg baktériumok által okozott fertőzésekkel.

 A blenderekben - a folyékony vagy krémes alapozók felvitelére használt szivacsokban - találták a potenciálisan veszélyes baktériumok legmagasabb szintjét - a túlnyomó többségüket (93 százalék) soha nem tisztították meg, annak ellenére, hogy több mint kétharmadukat (64 százalék) a használat során valamikor a padlóra ejtették.

Ez volt az első kutatás, amely a rendkívül népszerű sminkszivacsokat vizsgálta, melyeket az alapozó és a kontúrozás egységesítésére használnak az arcon. Ezeket a szivacsokat influenszerek is használják, és a becslések szerint világszerte több mint 6,5 millió darabot adtak el belőlük. Az Aston kutatói megállapították, hogy ezek a sminkeszközök különösen fogékonyak a szennyeződésre, mivel használat után gyakran nedvesen maradnak, ami ideális táptalajt teremt a káros baktériumok számára.

A higiéne nem úri huncutság 

 A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztók akaratlanul is veszélynek teszik ki magukat, ezért a gyártóknak és a szabályozó hatóságoknak többet kellene tenniük vásárlóik védelme érdekében, a lejárati dátumokat és a tisztítási követelményeket jobban kiemelve a csomagoláson. Például az Egyesült Államokból származó sminktermékek csomagolásán egyáltalán nem kell feltüntetni a lejárati időt. Az EU iránymutatása a sminkmárkákat szigorú higiéniai gyártási előírásokhoz köti, és kimondja, hogy különösen az E.coli baktérium semmilyen koncentrációban nem lehet jelen az új kozmetikai termékekben. A fogyasztók védelme a termékek használat közbeni szennyeződésének kockázataival kapcsolatban azonban korlátozott.

Érdemes jobban odafigyelnünk mind a termékek szavatosságára mind pedig a higiéniára, különösen a sminkszivacsok, ecsetek esetében, amelyeket minden használat után ki kell mosni és meg kell szárítani, de a rúzstokokat, alapozós tubusokat és palettákat is érdemes hetente egyszer fertőtlenítővel áttörölni. 

Honnan tudjuk, hogy meddig szavatos? 

De honnan derül ki, meddig használható a kozmetikum, amit megvásároltunk, és hogyan őrizhetjük meg tovább kozmetikumaink szavatosságát?
Az Európai Unió Kozmetikai Irányelvei alapján minden 30 hónapnál rövidebb ideig szavatos kozmetikum csomagolásán kötelező szerepelnie a ”felbontást követő szavatosság” ábrájának – ez egy nyitott tégely, benne számmal és M (month = hónap) jelöléssel. Az ábra arról tájékoztat, hogy a felbontást követően mennyi ideig használható biztonsággal a termék. Vagyis ha a kis rajzolt tégelyben 12M megjelölést találunk, akkor kibontástól számítva 12 hónapig használhatjuk a készítményt.
Ami a tárolást illeti, általános érvényű tanács, hogy féltett kincseinket száraz, hűvös helyen tartsuk, de ne a hűtőszekrényben, mivel a hideg is okozhat minőségi problémákat: a zsírok és a víz különválhatnak, a púder törékennyé válhat, a rúzsok színe megfakulhat. Ha mégis kétségeink támadnának, általában észrevehető, ha egy kozmetikum megromlott: a színében, állagában vagy az illatában változás következik be. Amennyiben ezt tapasztaljuk, haladéktalanul váljunk meg a szépítőszertől.

Általánosságban megfelelő körülmények közt tárolva (szobahőmérsékleten, bontatlanul), a krémek, testápolók és parfümök szavatossága a felbontástól számítva 24 hónap, az önbarnítóké és a szempillaspiráloké 6 hónap, szemránckrémek vagy regeneráló illetve anti-aging termékek esetén egyedi.

PÚDER

Semmi romlandó anyagot nem tartalmaz ezért akár évekig lehet használni, de a kompakt púderek felviteléhez használt szivacsot vagy puffnit gyakran kell mosni vagy cserélni!

FOLYÉKONY ALAPOZÓ

A folyékony alapozót és a korrektort elvileg hathavonta kellene cserélni, mert a benne található anyagok vesztenek a minőségükből. Az alapozó élettartama meghosszabbítható, ha rendszeresen megtisztítjuk a kupakját és a hűtőszekrényben tároljuk, a meleg ugyanis roncsolja az adalékanyagokat.

SZEMPILLASPIRÁL

Mindössze fél évig jó. Utána elkezd beszáradni, és a baktériumok is könnyen megtelepedhetnek benne. A használat során ne „köpüljük” a spirálkefével  a festéket, mivel ezzel levegőt és baktériumokat pumpálunk a szempillaspirálba. Használat után mindig gondosan zárjuk vissza a tubust.

SZEMCERUZA, SZÁJKONTÚR-CERUZA, SZEMHÉJTUS

A ceruzák olajtartalma alacsony, ezért akár három évig is eltarthatók. A szemhéjtus szavatossági ideje mindössze három hónap.

SZEMHÉJFESTÉK

A púder állagú szemhéjfestékek kibírják akár kér évig is, de az ecsetet vagy applikátort, amivel felvisszük, rendszeresen tisztítani illetve cserélni kell. A krémes állagú szemhéjfestéket 18 hónapnál tovább ne használjuk, mert könnyen elszaporodnak benne a baktériumok.

RÚZS

Minél magasabb a zsírtartalma, annál gyorsabban megromlik. A benne található növényi viaszok, olajok vagy állati eredetű zsírszármazékok megavasodhatnak. A rúzs ilyenkor kellemetlen szagot áraszt, és allergiás reakciót válthat ki a szájon. Általában három évig szabad használni a rúzsokat, utána jobb, ha kidobjuk.

KÖRÖMLAKK

Ha szétválik az üvegben vagy felkenés után hólyagosodik vagy nehezen szárad, valószínűleg túl öreg. Növelhetjük használati idejét, ha sötét, hűvös helyen, például hűtőszekrényben tároljuk. Ha megváltozik a színe vagy az illata, esetleg kezd beszáradni, gyanakodhatunk, hogy lejárt a szavatossága. Egy év után számíthatunk minőségromlásra.