Quantcast

Matrix

Az univerzum törvénye: a Mátrix húsz év után is nagy hatással van a divatra

Az univerzum törvénye: a Mátrix húsz év után is nagy hatással van a divatra
© Sunny Mok / EyePress via AFP

Testre simuló bőrnadrágok, futurisztikus szemüvegek és vaskos csizmák: a Mátrix-saga ikonikus megjelenései 2022-ben is visszaköszönnek a ruhatárunkban.

A Wachowski nővérek 1999 márciusában bemutatott disztópikus sci-fije, a Mátrix megjelenése óta nem csupán a filmes világ egyik ikonikus alkotása lett, de a tervezők is sorra merítettek belőle ihletet. Néhány hónappal az első rész bemutatója után John Galliano a Dior 1999-es őszi-téli haute couture kollekciójának részeként állította kifutóra a PVC- és bőrsziluetteket, mikroszemüvegekkel és szűk csizmákkal kiegészítve – ezzel pedig útjára indította a Mátrix-stílust. Több mint húsz évvel a kezdetek után, decemberben mozikba került a Mátrix legújabb része, amely bizonyítja, hogy a cyberpunk és a kétezres évek esztétikája 2022-ben is aktuális a divatvilág porondján.

A szereplőket túlnyomórészt fekete szettekben láthatjuk, a bőr és PVC anyagok a nadrágokon, a trencskókon és az overallokon is megjelennek, retró-futurisztikus kiegészítőkkel keveredve. A Mátrix-stílus igazán időtálló, így az idei szezonban is figyelmet követel magának: a (mű)bőr darabok nem hiányozhatnak a sztárok ruhatárából sem. Kendall Jenner, Alexa Chung, Hailey Bieber, Bella Hadid és Irina Shayk is a magáévá tette már a sötét és cyberpunk stílust, talpig fekete szettben.

A Mátrix elemei a kifutón is visszaköszönnek: Simone Rocha 2021/2022-es őszi-téli kollekciójának fekete bőr ballonujjú ruháitól a Schiaparelli XXL-es kapucnival ellátott bomberdzsekijéig a futurisztikus megjelenések méltóak maradtak a sci-fi filmhez.

Még a klasszikus Hermés szoknyákon, kabátokon és nadrágokon is megjelent a hideg és hűvös anyag, de a Max Mara, a COS, a Saint Laurent és a Givenchy kínálatában is találni fekete bőr darabokat.

A kétezres éveket idéző retró-futurisztikus kiegészítők terén pedig egyértelműen a Balenciaga mutatja az utat – az utóbbi szezonokban fokozatosan ismét előtérbe kerültek a Mátrixot idéző szemüvegek. A kérdés már csak annyi: te készen állsz arra, hogy belépj a Mátrixba?

Forrás: Elle