Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Különleges élmény

Itt követheted élőben a napfogyatkozást

2024. április 08.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

természet természeti szépség tudomány csillag napfogyatkozás
Itt követheted élőben a napfogyatkozást
© Shutterstock

Bár Magyarországon idén nem érzékelhető a napfogyatkozás, azért érdemes lesz élőben figyelni ezt a különleges égi eseményt.


Magyarországon a teljes napfogyatkozás utoljára 1999. augusztus 11-én volt megfigyelhető, amikor egy időre éjszakai sötétségbe borult az ég a délutáni órákban.

2024. április 8-án ismét teljes nagyfogyatkozás figyelhető meg a Föld egyes pontjairól, így Közép- és Észak-Amerika, Kanada, illetve Mexikó lakossága érzékelheti majd ezt a ritka égi jelenséget.

Azonban a mai technikai feltételek mellett már Magyarországról is élőben nézheted végig az eseményt az online közvetítéseknek köszönhetően.

A napfogyatkozás a NASA szerint is fontos esemény

A teljes napfogyatkozás akkor következik be, ha a Hold éppen a Föld és a Nap közé kerül, így néhány másodpercre sötétbe borítva a Földet. A legfontosabb óvintézkedés, hogy a jelenséget kizárólag megfelelő védőszemüvegben szabad megfigyelni, így elkerülve a szemek károsodását.

Magyarországon azonban erre most nem lesz szükség, mert csak online követhetjük majd nyomon az eseményt.

Hazai idő szerint 18:30 és 21:55 között érdemes figyelni a nemzetközi portálokat – azért ilyen tág az intervallum, mert a megfigyelőállomások földrajzi elhelyezkedésétől függ, hogy mikor hol következik be a napfogyatkozás.

A NASA teleszkópok és egyéb berendezések segítségével több pontról is bemutatja majd a jelenséget, az online közvetítésüket érdemes lesz figyelni:

A közvetítésen kívül egy izgalmas előadással is készülnek, ugyanis a napsugárzás hiánya a légkörre is hatással lesz, és ez egy olyan téma, ami a kutatókat is izgatja.

Ne feledd: ma este a NASA oldalán élőben nézheted ezt a jelenséget, amire Magyarországon legközelebb csak 2081-ben kerül sor!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves