Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ÉLMÉNY

Randevú a Michelin csillagokkal és huszonéves champagne-okkal

2025. február 12.

7 perc olvasás

Budavári Dóra

champagne stand michelin csillag
Randevú a Michelin csillagokkal és huszonéves champagne-okkal
© Stand Étterem

A Standban eltöltött este megerősített benne, hogy életem hátralevő részben nem igazán szeretnék más alkoholokat inni, csak champagne-t. 


Pont a nagy évvégi időszakban hívott fel a kedvenc szerkesztőm, ráérek-e jövő csütörtökön. Sóhajtottam egy nagyot, mondd persze, miről lenne szó? „Szóval lesz egy Dom Pérignon vacsora a Stand Étteremben” – kezdte. „Don’t say more – sikítottam, – , miért nem ezzel kezdted?” És már véstem is bele a naptáramba aranybetűkkel az ünnepi vacsorát. Nem igazán tudok elképzelni olyan programot, amit ne dobnék a sarokba azonnal egy olyan találkozóért, ahol a fine dining és a champagne ad történelmi randevút egymásnak. Hogy miért történelmit? Mindjárt elmesélem.

Stand Étterem

Bakancslistás helyen

Azok közé a gasztro-rajongók közé tartozom, akiknek a Szulló Szabina és Széll Tamás páros az alapvetések alapvetése. Emlékszem, Tamásnak drukkoltam a Bocuse d’Or-on, 2017-ben a Hold utcai Standban ájuldoztam a tökéletes rakott krumplijuk felett, ott voltam a budai Stand25 nyitásakor, de a Székely Mihály utcai, belvárosi étterembe eddig még nem jutottam el. Így már emiatt is végtelenül izgatott voltam – egy újabb pont a bakancslistán, ami ki lesz pipálva. A két Michelin csillag nem játék, minden nap dolgozni kell érte, és a Stand csapata rá is szolgál a kitüntetésre. A decemberi Michelin gála után pedig már azt is tudjuk, hogy az új évben is megtartották a csillagokat.

Szulló Szabina és Széll Tamás (Fotó: Stand Étterem)

És azok közé a gasztro-rajongók közé is tartozom, akiknek pezsgőben a Dom Pérignon alapvetés. Ugyanakkor most bevallom: egy kezemen meg tudom számolni, hányszor kóstoltam életemben. Valamennyi alkalomra jól emlékszem. A krémes buborékokra, a könnyed eleganciára, a tartalomra, a mélységre. A láthatatlan rugóra, ami mosolyra húzza a számat. 

Nem minden pezsgő

A pezsgő szót túl sok mindenre használjuk. A köznyelvben pezsgőnek hívjuk a champagne-t, a cava-t, a franciacorta-t, pedig bár mindegyik methode traditionelle eljárással készült, más-más szabályozás jellemző rájuk. Más vidékről származnak, szigorúan körülhatárolt területről szüretelt szőlőből készülnek, és a szőlőfajták is meghatározottak. És akkor most csak erről a három, szigorúan szabályozott tradicionális pezsgőről beszéltünk! Champagne-nak azt a pezsgőt hívhatjuk, ami a franciaországi Champagne szigorúan meghatározott területén készült, három meghatározó fajtája a Chardonnay, a Pinot Noir és a Meunier, minimum 15 hónapot érlelődött és palackos másoderjesztéssel készült.

A champagne a pezsgők pezsgője, a Dom Pérignon pedig egyike a leghíresebb és legrégebbi champagne házaknak. 

Beszállás, évjárat premier!

A Dom Pérignon és a Stand estjét a Dom Pérignon új, 2015-ös évjárata nyitotta. Ezt a vintage-t itt mutatták be először éttermi környezetben. Isteni beszállókártya a közel 4 órás, művészien megkomponált utazáshoz, ahol a ritka évjáratok tér-idő ugrást is ígértek. Az ételsort elnézve biztosak lehettünk benne, hogy minden érzékünk megpördül majd a tengelye körül: Szulló Szabina és Széll Tamás úgy alakították (át) „Signature menü”-jük egyes összetevőit, hogy a fogások kulináris ízvilága tökéletes összhangban álljon a champagne-ok komplexitásával. Voltak tehát Stand klasszikusok – a fogadó falatok közül nem hiányozhatott a burgonyás lángos Comtéval –, és kimondottan erre az alkalomra megalkotott fogások is. Sorolom a főbb alapanyagokat, mindegyik igazi izgalom nekünk, vendégeknek, és kreatív játszótér a konyhának: kékuszonyú tonhal, beluga kaviár, kacsamáj, kecsege és kecsegekaviár, Wagyu rib eye, ököruszály és a sárgacékla. 

Stand Étterem 

És a champagne-sor!

Mivel minden palack Dom Pérignon az adott év szőlőterméséből készül, így a márka kizárólag évjáratos champagne-okat készít. A 2015-ös évjárat például a szélsőséges időjárási viszonyok évében született, ami rendkívüli koncentrációjú, egyedi ízvilágot eredményezett. Pinot noir-chardonnay házasítás, közel egy évtizedet töltött seprőn. Illatában eukaliptusz, narancsvirág, ízében fehér húsú barack, szilva, pirított magvak dominálnak, a korty végén határozott sós lecsengéssel. Utóbbiakat persze nem magamtól írom, az évjáratokat a Stand sommelier-i, Varga Norbert és Borbély Tamás asztalonként mutatták be, akik mindig felhívták a figyelmünket arra, mire figyeljünk a kóstolásnál, de az ételek felszolgálásánál abban is kaptunk segítséget, milyen sorrendben nyúljunk az elképesztően izgalmas falatokért. 

Stand Étterem

A kékuszonyú tonhallal és beluga kaviárral együtt érkezett a második champagne, a 2010-es vintage.

„A tonhalat, mint alapanyagot csak akkor használjuk az étteremben, ha a legkiválóbb állapotában érkezik a beszállítótól, és mindig champagne-nyal párosítjuk, hiszen verhetetlen duót alkotnak”

– adta meg az alaphangot Szulló Szabina. A vacsora után az asztalnál rendezett rögtönzött szavazáson egyébként ez a fogás lett a második, a nem hivatalos versenyt pedig nálunk a langusztínó nyerte a 2008-as Magnum Dom Pérignon-nal párosítva, beurre blanc mártással és yuzuval. A harmadik helyen az amuse bouche-ként tálalt elképesztően friss és vibráló lecsó végzett. Sosem gondoltam volna, hogy a lecsó és a pezsgő ennyire mennek egymáshoz – szerényebb körülmények között, de mindenképpen ki fogom próbálni otthon is. Megkóstoltuk még a 2012-es Magnumot, egy 2006-os, sőt egy 2000-es Dom Pérignon-t is, az utazás minden megállója igazi tüzijáték volt – az italokat kecsegefilé, fürj, végül egy tökéletesen elkészített wagyu rib eye steak kísérte ököruszállyal és ratte burgonyával. A desszert az este méltó lezárása volt: a 2008-as Dom Pérignon Rosé Magnum mellé a „yuzu csokoládé őszibarack kompóttal, mandulás diplomatakrém, őszibarack champagne granita” elnevezésű desszert érkezett, aminek csak azért írom le a teljes nevét, hogy amennyire lehet, átadhassam annak minden rétegét. 

Stand Étterem 

Champagne szerelem

A Standban eltöltött este megerősített benne, hogy életem hátralevő részben nem igazán szeretnék más alkoholokat inni, csak champagne-t, de azt bármilyen mennyiségben. Mondanám, hogy a 4 órás utazás után kissé megszédülve léptem ki a Stand ajtaján, de nem így volt. Ezek a tiszta, krémes, elképesztően izgalmas champagne-ok és a tűpontosan hozzájuk párosított ízek inkább kiélezték az érzékeimet, mint hogy eltompították volna, így kifejezetten jól esett az asztaltársaságommal végigsétálni a hűvös Andrássy úton. És közben arra gondolni, hogy lám, Budapest belvárosa ma egy minden tekintetben történelmi és nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú estének volt a tanúja, teltházzal és vastapssal. Csodás, hogy ennek a részese lehettem.

Neked ajánljuk

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Két macska v...
1

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2022.08.18. 1 perc olvasás

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

A rák egyik...
2

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2024.01.12. 2 perc olvasás

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

Bevezetik a...
3

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022.09.01. 1 perc olvasás

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

Csak a legok...
4

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2022.08.05. 1 perc olvasás

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2030-ra ez a...
5

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

2022.08.26. 1 perc olvasás

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

Te megtalál...
6

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2022.07.13. 1 perc olvasás

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

Te megtalál...
7

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

2022.07.26. 1 perc olvasás

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

Egy orvos el...
8

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023.06.14. 2 perc olvasás

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves