Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rizikós főzetek

Veszélyes receptek terjednek az interneten az abortusztörvény miatt

2022. július 07.

3 perc olvasás

ELLE
gyógynövények abortusz abortusztövény terhességmegszakítás alternatív módszer
Veszélyes receptek terjednek az interneten az abortusztörvény miatt
© Shutterstock

Máris itt az élő példa, hogyan sodorja veszélybe a nőket a legális abortusz lehetőségének eltörlése.


Sokat emlegetett tény, hogy a legális abortuszhoz való hozzáférés megtagadásával a terhességmegszakítást magát nem lehet betiltani, csupán a biztonságos beavatkozás jogát lehet elvenni a nőktől. Az abortuszhoz való alkotmányos jog felfüggesztésével az Egyesült Államokban máris beigazolódott ez a felvetés: a közösségi oldalakon ugyanis hirtelen terjedni kezdtek különféle gyógynövényes italreceptek, amelyek azt ígérik, hogy segítenek megszakítani a nem kívánt várandósságot. Ez azonban számtalan veszélyt rejt a nőkre nézve.

A közelmúltban egyre népszerűbbek TikTokon azok a videók, amelyekben a felhasználók különféle gyógynövényes főzetek fogyasztását javasolják a terhesség megszakítása érdekében. Ezek a „házi abortuszreceptek” azonban igencsak nagy veszélyeket rejtenek magukban, erre figyelmeztetnek a szakértők.

Az abortusz kevésbé biztonságos formái

Miután június végén az USA Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, az alkotmányos abortuszjog eltörlésre került az Egyesült Államokban, és a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e a biztonságos terhességmegszakítást, és ha igen, milyen feltételekkel. Egyes államokban, köztük Missouriban, Louisianában és Texasban betiltották az abortuszt, emiatt sok nő az alternatív, ám egyáltalán nem biztonságos módszerek felé fordul egy nem kívánt terhesség esetén.

A babérlevél, a csombormenta, a kökény és az orbáncfű csak néhány azon gyógynövények közül, melyek menstruációt serkentő hatásukról ismertek, épp ezért sokan természetes terhességmegszakítóként gondolnak rájuk. Főként a boszorkánysággal kapcsolatos oldalakon gyakoriak az ezek felhasználásával készült gyógynövényes receptek, amelyek azt ígérik, hogy segítenek megszakítani a nem kívánt terhességet. Már a Google-ben is kimutatható az ezekre a gyógynövényekre irányuló keresések hirtelen megugrása, ami arra utal, hogy az abortusztól eltiltott nők keresik az alternatív, ugyanakkor kevésbé biztonságos módszereket.

Babára és mamára is veszélyesek lehetnek

Különösen a fiatal generáció tagjai találkoznak szembe az alternatív receptekkel, akik kétségbeesésükben nem riadnak vissza a kockázatos módszerek kipróbálásától sem. A Connecticuti Egyetem szülész-nőgyógyász szakértője, dr. Cara Delaney a Newsweek-nek adott interjújában azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógynövényes terhességmegszakítás kockázatos lehet. „Nincs bizonyíték sem a hatékonyságára, sem a biztonságosságára” – szögezte le a szakértő, majd azt is hozzátette, hogy a gyógynövények adagolását szakemberre kell bízni, mert bizonyos kombinációk akár mérgezést is okozhatnak.

„A legbiztonságosabb abortusz az orvosi és sebészeti abortusz, amelyet széleskörűen kutattak és bizonyították a hatékonyságát. A gyógynövények ilyen módon történő felhasználását azonban nem támasztja alá semmilyen bizonyíték”

– emelte ki dr. Jonathan Lord, a Royal College of Obstetricians and Gynecologists szóvivője is.

A szakértők egyhangúlag fogalmazták meg aggodalmaikat az abortáló gyógynövényes főzetek kapcsán, amelyek ismeretlen kockázatokat rejthetnek mind a nőkre, mind a magzatokra nézve.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves