Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tanulmány

Ettől tartanak a nők leginkább a fesztiválokon - meglepő eredmények

2023. július 06.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

fesztivál külföld nemi erőszak drog zaklatás
Ettől tartanak a nők leginkább a fesztiválokon - meglepő eredmények
© Getty Images

Tanulmányt végeztek, hogy kiderüljön, mennyire érzik magukat biztonságban a nők a nyári fesztiválokon, és milyen számban fordul elő nemi erőszak ezeken a rendezvényeken.


A nemi erőszak sajnos bármilyen helyszínen előfordulhat, így a nők szempontjából nagyon fontos, hogy egyre több olyan intézkedést vezessenek be, amelyek megvédik őket a zaklatóktól. Csak így lehet hatékonyan küzdeni a szexuális zaklatás minden formája ellen.

Nyáron egy fesztiválon nyilván mindenki szeretné magát jól érezni, ám ez is veszélyes közeg lehet egy nő számára. Éppen ezért Franciaországban egy felmérést végeztek három fesztivál több ezer női látogatója között, hogy mennyire érzik magukat biztonságban, és tapasztaltak-e bármilyen zaklatást vagy problémát a fesztivál során.

Nemi erőszak bulizás közben

Az eredmények azt mutatták, hogy 10 megkérdezettből 9 alapvetően biztonságban érezte magát. 3%-uk azonban még így is átélt zaklatást vagy nemi erőszakot, és sokan a tömegben más jellegű félelmekkel is küzdenek: például attól, hogy megpróbálják őket bedrogozni, akár italba dobott droggal, akár tűvel. Bár ez utóbbi hazánkban nem gyakori, de sajnos volt már rá példa.

Nyugat-Európában egyre több fesztiválon dolgoztak ki módszert arra, ahova az áldozatok vagy a szemtanúk segítségért fordulhatnak, ez pedig jelentősen emelte a vendégek biztonságérzetét, és természetesen az elkövetők felkutatásának eredményességét is.

fesztival-elle.hu
Forrás: Getty Images

Ugyanakkor az, hogy az internetkapcsolat a zsúfolt helyeken akadozhat, valamint hogy a látogatók mennyire ismerik azokat a helyeket a fesztivál helyszínén, ahova fordulhatnak, még mindig fejlesztendő területnek számít.

A fesztiválszervezőknek a jövőben mindenképp arra kell törekedniük, hogy az általuk rendezett eseményeken a nők védelmét is figyelembe vegyék a biztonsági intézkedések kidolgozása során.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves