Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Felelős állattartás

Ezek a népszerű kerti növények ártalmasak lehetnek a kisállatokra, így kerülhető el a baj

2024. április 25.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

növény macska fűszernövények felelősség kutya kisállat
Ezek a népszerű kerti növények ártalmasak lehetnek a kisállatokra, így kerülhető el a baj
© Shutterstock

Egy kisállat tartása felelősséggel jár, ezért még a kerti növények telepítésére is oda kell figyelni.


Sok kutya- vagy macskatulajdonos nem is gondol bele, de egy kisállat szempontjából néhány kerti növény hatalmas veszélyt jelenthet.

Az állattartóknak a kertet is át kell vizsgálniuk, és nemcsak azért, hogy a lehetséges szökéseket megakadályozzák, hanem azért is, hogy felmérjék, nincs-e olyan növény az udvaron, amely mérgező lehet a kisállat számára.

Akár állatorvos tanácsát is érdemes kikérni, mielőtt új növényt ültetnél a kertbe – így elkerülhetőek a tragikus helyzetek.

Kisállat mellett bizonyos növényeket jobb kiiktatni a veteményesből

Sokan termesztenek zöldségeket és fűszernövényeket a kertben, amelyek még akkor is veszélyesek lehetnek, ha a veteményes el van kerítve, hiszen ez nem feltétlenül jelent védelmet a kutyák és macskák számára.

Egy Egyesült Királyságban praktizáló állatorvos, Dr. Lily Richards felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos növények termése, levele, de akár gyökere is súlyos mérgezést idézhet elő a kutyáknál és a macskáknál. Éppen ezért bizonyos kerti növényeket érdemes kiiktatni, ha kisállatot tartasz.

A leggyakrabban termesztett mérgező kerti növények közé tartozik például a hagyma, a fokhagyma, a metélőhagyma, az oregánó, a póréhagyma, a nárcisz, a különböző liliomok és a rododendron.

Meglepő lehet, de akár a paradicsom is veszélybe sodorhatja a kis kedvencek életét, ugyanis míg maga az érett zöldség biztonságos, a szárak, a levelek, illetve az éretlen termés számos mérgező anyagot tartalmazhat.

allattartas-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ezen kívül a dió is komoly veszélyt rejt, különösen ősszel, amikor az esős időben az elázott diószemekben penészgombák alakulhatnak ki. Akár egyetlen szem elfogyasztása is komoly görcsöket, sőt akár halált is okozhat a kutyáknál.

A szakember azt javasolja, hogy minden gazda tudatosan telepítsen új növényeket a kertbe, ha pedig kisállattal bővül a család, ellenőrizze le a kertet növénybiztonsági szempontból is, mielőtt kiengedné a kisállatot.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves