Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Home

3 növény, ami egészségesebbé teszi az otthonod

2023. augusztus 24.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

otthon növény szobanövény dísznövény egészséges élet
3 növény, ami egészségesebbé teszi az otthonod
© Getty Images

A lakás levegőjét is pozitív irányba befolyásolhatja egy-egy jól megválasztott növény.


Azon túl, hogy egészségesebbé varázsolja a környezetet, egy-egy növény akár a lelki békédre is jó hatással lehet.

Minden lakást otthonosabbá tesz néhány zöld növény és virág, amelyek remek kiegészítői lehetnek egy könyvespolcnak, egy ebédlőasztalnak vagy a konyhapultnak. Vannak köztük olyanok, amelyek fűszerként is jó szolgálatot tehetnek, vagy akár a bőrápoláshoz is hasznos segítséget nyújtanak.

Azon túl, hogy esztétikai értékkel bírnak, a szakemberek szerint még az egészségre is pozitív hatást gyakorolnak.

3 növény, ami egyetlen otthonból sem hiányozhat

Páfrány

Egy 2022-es tanulmány bebizonyította, hogy a páfrányok teljesítenek a legjobban, ha a levegő megtisztításáról van szó, ugyanis megkötik a szerves illékony vegyületeket, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre. Jól mutatnak például egy függőkosárban, mert ez lehetővé teszi, hogy leveleik szabadon növekedhessenek, és gondozásuk sem bonyolult. Mérsékelt napfényre van szükségük, azonban fontos ügyelni arra, hogy a földjük folyamatos nedvességet igényel: éppen emiatt a fürdőszoba párásabb levegője is kiváló számukra.

Borostyán

A borostyán vagy más néven Hedera helix egy sokoldalú növény, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a levegő szén-dioxid-, formaldehid- és méreganyag-szintjét. Akár az udvaron, akár beltérben remekül érzi magát, és a függőkosarak mellett cserépben is tartható. Ha egy rácsot is teszel mellé, és felfűzöd rá, akár forma szerint is képes növekedni, így különleges dísze lehet a kertnek vagy a lakásnak. A közvetlen napfény bírja leginkább fejlődésre, de a kiszáradt talajt nem tolerálja, így gyakori ötözésre van szüksége.

novenyek-elle.hu
Forrás: Getty Images

Szucculensek vagy pozsgások

Ezen a két néven találhatóak meg azok a húsos levelű, akár különböző színű levelekkel rendelkező kis növények, amelyek szintén nagyon hasznosak. Ezek a növények szárazságtűrők, nincs szükségük rendszeres öntözésre, de a teljes kiszáradást el kell kerülni. Számos formában és méretben is kaphatóak, és nagyszerűen tisztítják a helyiségekben a levegőt. Egyes fajtái növelik a páratartalmat, de olyan is akad köztük, amely gyógyászati célra is alkalmas: például az Aloe vera bőrsérülések esetén remek segítség lehet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves