Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PET-FRIENDLY

Állatbarát szobanövények, melyek nem jelentenek veszélyt

2024. március 22.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

állatbarát szobanövény kutyabarát növény cicabarát szobanövény
Állatbarát szobanövények, melyek nem jelentenek veszélyt
© Shutterstock

Ha van háziállatod, de nem akarsz a szobanövényekről sem lemondani, ezekből válogass!


Szeretjük a háziállataink, de a szép szobanövényeket legalább annyira. De akár egy kis kostoló az egyik növényből is okozhat kedvencünknek hasmenést, rosszabb esetben pedig mérgezést. Azért, hogy elkerüljük a végzetes hibát, válasszunk állatbarát szobanövényt!

1. Vadkakaó

A vadkakaó, angol nevén pénzfa, a babona szerint szerencsét hoz mindenkinek, akinek az otthonában van, így kiváló házavató ajándék. Mivel ezek a növények úgyis néznek ki mint a kisfák, erős törzzsel és levelekkel, jól bírják a háziállatok támadásait, például ha lelökik őket valahonnan. Közepes vagy erős közvetett fényben érzik magukat a legjobban, öntözni pedig csak egy-két hetente kell.


2. Lándzsás zebralevél

A változatos színű és érdekes formájú levelei teszik a lándzsás zebralevelet igazán vonzó szobanövénnyé. Ráadásul a gondozása sem bonyolult, mert sötétebb sarkokban is szépen nőnek, és elég akkor megöntözni őket, ha földjük száraz.


3. Zöldike

A zöldike az a szobanövény, amit az állatorvosok leginkább ajánlanak háziállatok mellé, ráadásul hihetetlenül ellenálló és légtisztító hatású. A zöldike viszont nem szereti a közvetlen napfényt.


4. Bambuszpálma

A bambuszpálmák lassan nőnek, és több évbe telik mire elérik a másfél méteres magasságot. Elég pár óra közvetlen napfény nekik naponta és állandó, egyenletesen nedves talaj a növekedéshez. Tökéletes nappali vagy hálószoba növények.


5. Zebralevél

A zebralevél nagyon dekoratív eleme lehet a nappalinknak, hálónknak, de még a fürdőnknek is, hiszen nagyon szereti a párás, de nem napos helyeket. 


6. Páfrány

Egy gyönyörű páfránynak állandó nedves talajra van szüksége, de nem szereti a pangóvizet és a nagyon meleg helyeket sem. Extra páratartalmat nyújthatunk neki, ha a kaspója tányérjába kis vizet és kavicsokat helyezünk. Nagyon ellenálló növény, cica és kutya biztos. 

7. Szeplősarc

Ez a feltűnő, foltos levelű növény Madagaszkárról származik, ezért szereti az erős közvetett fényt és a mérsékelten nedves talajt.


8. Orchidea

Kevés növény kölcsönöz olyan eleganciát egy térnek, mint az orchidea. Szerencsére nyugodtan gondozhatjuk otthon, mert nem jelent veszélyt a háziállatokra. Az Ázsiában őshonos orchidea a közvetetten világos, meleg, párás helyeken érzi jól magát. Általában évente egyszer virágzik, legfeljebb három hónapig, majd a virágok elpusztulnak, de a következő szezonban a virágzás visszatér. 


9. Bromélia

Ha trópusi hangulatot szeretnénk vinni az otthonunkba, egy bromélia tökéletes választás. Virágzása akár néhány hónapig is eltarthat, de légáramlásra van szüksége, ezért sok ablakos, napos helyiségbe érdemes helyezni. 


10. Párnafű

A párnafű indáit gyakorlatilag a macskák vonzására tervezték. Még ha magas helyre, függőkosárba is helyezzük, okos cicánk megtalálhatja a módját, hogy játszon velük. De aggodalomra semmi ok, nem árthat a növény szőrös családtagunknak! Ez a növény a szűrt fényt kedveli illetve ha megszomjazik, azonnal hervadni kezd, ezért rendszeres öntözést igényel.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves