Nincs annál kiábrándítóbb, amikor a tegnapi kenyér szinte már ehetetlen.
Legszívesebben a szemétbe dobnád a szikkadt, már-már száraz kenyeret, és maximum csak bundás kenyeret készítenél belőle? Mielőtt ezt tennéd, próbáld ki ezt a kevésbé ismert trükköt, amivel hosszú időn keresztül friss maradhat a kenyér.
Sok minden függ a kenyér pontos fajtájától, de összeségében több napig is fogyasztható minőséget kellene nyújtania. Azonban, ha nem melegében fogyasztod, könnyen megszáradhat vagy megpenészedhet. Ha hermetikusan le van zárva, több napig puha marad, de ahogy kibontod, bizony számolni kell azzal, hogy már csak pirítóst készíthetsz belőle. A penész megint egy másfajta probléma, hiszen azt soha, semmilyen körülmények között nem szabad megenni. Ha hűtőben tárolod a kedvenc bagettedet, nagyobb eséllyel sokáig friss marad – elég, ha a kivétel után pár másodpercet rámelegítesz a mikróban. Amennyiben lefagyasztod, sem a penész, sem a szárazság nem jelenthet problémát.
Az sem mindegy, milyen a nedvességtartalom a konyhában: ha túl sok van belőle, akkor a penész könnyebben felüti a fejét, ha pedig túl kevés, akkor hamarabb megszikkad a kifli és a zsemle is. Az is igaz, hogy nyáron sokkal gyorsabban ehetetlenné válik a kenyér. Azonban van egy olyan zöldség, aminek a közelségében sokkal tovább friss marad a pékáru a pulton. Ez pedig a magas nedvességtartalmú zellerszár, ami lassítja a száradási folyamatokat – főleg, ha egy zacskóba teszed mind a kettőt. A zellertrükk bármilyen péksüteménynél működik, feltéve, ha friss zöldségről van szó. Az egyetlen kellemetlenség az lehet, hogy a kenyér kicsit átveszi a zeller ízét, ezért jobb, ha közvetlen nem érintkeznek ezek az élelmiszerek. Csak tiszta, nem nedves zacskó esetében működik a trükk! Az is jó, ha már a szikkadt pékáru mellé rakod be a friss, nedves szárat. És igen, bármilyen süteménynél is működik, és a kukoricakenyér is esetében is garantált a siker, azonban keményebb áruk – keksz, chips, stb. – esetében felesleges próbálkozni vele, mert azok megromlanak a zellerszártól.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!