Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TÁROLÁSI TIPPEK

Ezeket az élelmiszereket tilos hosszú ideig a fagyasztóban tárolni

2024. szeptember 16.

2 perc olvasás

ELLE

élelmiszer fagyasztott étel
Ezeket az élelmiszereket tilos hosszú ideig a fagyasztóban tárolni
© Shutterstock

Sokan akár évekig is a fagyasztóban tárolnak egy-egy élelmiszert, pedig egyes ételek esetében rövidebb ideig szabadna, mint hinnénk. 


Rengetegen azt gondolják, az ételek fagyasztóban való tárolásának nincs határideje, a végtelenségig elállnak, és fogyaszthatóak maradnak. Pedig ez nem igaz. 

VÍZBEN GAZDAG GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

A olyan gyümölcsök és zöldségek, mint például az uborka, a paradicsom, a saláták, a retek és az eper nem viselik jól a hosszan tartó fagyasztást. Magas víztartalmuk jégkristályok képződését okozza, amelyek jelentősen rontják az állagukat, és végül puhává teszik őket néhány hónapos fagyasztóban tartás után. Ezért a legjobb, ha ezeket az élelmiszereket a fagyasztástól számított 6 hónapon belül elfogyasztod.

TEJTERMÉKEK

A tejtermékeket nem szabad hosszú ideig fagyasztóban tárolni. A kemény sajtok, mint például a parmezán, akár 6 hónapig is elviselik a fagyasztást, de ezen túlmenően elvesztik ízüket és minőségüket. Mi több, a hosszan tartó fagyasztás a hideg ellenére is elősegíti a baktériumok elszaporodását. Lágy sajtoknál, mint például a brie vagy a camembert, a legjobb, ha elkerüljük a fagyasztást. A sózatlan vaj körülbelül 3 hónapig tárolható a fagyasztóban, a sózott vaj pedig a só tartósító tulajdonságainak köszönhetően, akár 12 hónapig is eltartható. 

TOJÁS

A tojás és a fagyasztó nem a legjobb páros. A nyers tojás lefagyasztása rossz ötlet: a benne lévő folyadék fagyás közben kitágul, ami megrepeszti a héjat, és használhatatlanná teszi a tojást. A főtt tojás, különösen a fehérje, gumiszerűvé válik. Ha valahogyan muszáj, akkor felvert állapotban fagyaszd le, de így sem annyira ajánlott.

HÚSOK

A nyers húsok körülbelül 8 hónapig állnak el a fagyasztóban. Ezen az időszakon túl a hús minősége jelentősen romlik. A húsban jelenlévő víz jégkristályokat képez, amelyek megváltoztatják annak állagát, így a hús kevésbé puha és ízletes. Ezenkívül, bár a fagyasztás lelassítja a mikrobák növekedését, de nem állítja meg teljesen. Ha túl sokáig fagyasztott húst fogyasztasz, egyre nagyobb az esélye az ételmérgezésnek. 

Bármit is teszel a fagyasztóba, a legfontosabb a jó csomagolás, hogy elkerüld a jégkristályok képződését. Ügyelj arra is, hogy a csomagoláson szerepeljen a fagyasztás dátumat, hogy nyomon követhesd, mióta van ott. 

via

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves