A kávé és a sztrók összefüggéséről fontos kutatás született.
A kávénak és a teának is számos egészségügyi előnye van: növelik az energiaszintet, csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, és bizonyos szívbetegségek kialakulására is kevesebb esély van a rendszeres fogyasztásuk mellett. Azonban az egyik ital szerepet játszhat a szívroham és a sztrók megjelenésében.
Egy több mint 25 000 ember bevonásával végzett nemzetközi tanulmány szerint a napi négy csészénél több kávé fogyasztása közel 40 százalékkal növeli a sztrók kockázatát. Eközben ugyanennyi tea majdnem egyötödével csökkentette azt.
A kutatók szerint ez azért lehet, mert a gyakori kávéfogyasztóknak nagyobb valószínűséggel lehetnek szívproblémáik, például magas vérnyomásuk, ami növeli a sztrók kockázatát. Nem volt kapcsolat a három vagy kevesebb csésze kávé fogyasztása és az agyi érkatasztrófa között.
Fontos leszögezni, hogy a kávé koffeintartalma magasabb, mint a teáé. A koffein bizonyítottan elősegíti az adrenalin felszabadulását, ami növeli a szívverést és a vérnyomást. Tartósan ezek a hatások károsíthatják az agyi ereket, növelve a vérrögök és a sztrók kockázatát. Továbbá kiemelték, hogy a kutatócsoport nem vizsgálta a cukor, szirupok, fűszerek vagy a kávéhoz vagy teához adott egyéb adalékok hatását.
Az is kiderült, hogy a tej hozzáadása a teához semmissé tette az összes lehetséges előnyt. Ennek oka az lehet, hogy ez az ital blokkolja az antioxidánsokat, a kávéban és a teában egyaránt megtalálható betegségellenes molekulákat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, és gátolhatják a sztrók kialakulását.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!