A frissen főzött kávé illatánál nincs is jobb.
Ráadásul egy új kutatás szerint, ha megfelelő időben iszod meg a napi kávé adagodat, akkor az akár hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz is. A European Heart Journal által végzett közelmúltbeli kutatás tanúsága szerint az élettartam potenciáls meghosszabbítása szempontjából jobb reggel kávézni. Máris mutatjuk, pontosan miről is van szó.
A kutatók több mint 40 000 amerikai felnőtt táplálkozási adatait vették górcső alá, ezek alapján pedig azt találták, hogy a reggeli kávéivók körében 16 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány bármilyen okból, valamint 31 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy az adott személy szívbetegség következtében hal meg.
Eredményeink azt mutatják, nemcsak az a fontos, hogy iszik-e valaki kávét, hanem az is, hogy mely napszakban teszi azt
– magyarázta Dr. Lu Qi a kutatás vezetője, aki kiemelte, az étrendi útmutatóikban általában nem adnak tanácsot a kávéivás időzítésével kapcsolatban, de mind mondja, a jövőben lehet el kellene gondolkodjanak ezen.
A kutatás vezetője arról is beszélt, egyetlen tanulmányból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az eredmények arra engednek következtetni, hogy a délutáni vagy esti kávézás megzavarhatja a cirkadián ritmust, befolyásolhatja a melatonin (elalvást segíti hormon) termelődését, aminek következetében alvászavarok alakulhatnak ki a késői kávézás miatt.
Ez pedig hosszú távon szív-és érrendszerti problémákhoz vezethet, emiatt pedig bekövetkezhet a korai halálozás is. Mindenebből következik, hogy érdemes odafigyelni a kávéfogyasztás időzítésére, a fentebb említettek alapján pedig célszerű lehet betartani a reggeli menetrend betartását.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!