A mértékletes kávéfogyasztás akár kedvező hatással is lehet a szervezetre, de bizonyos ételekkel kombinálva akkor sem szabad fogyasztani.
Kutatások egyre inkább arra utalnak, hogy a mértékletes kávéfogyasztás segíthet megelőzni a gyulladsásos és oxidatív stresszel összefüggő betegségeket, mint például a 2-es típusú cukirbetegség. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, milyen ételekkes kombinálva fogyasztjuk el a kávét, most megmutatjuk, mit nem szabadani enni, ha éppen koffeines italt iszunk.
Ha citrusfélék fogyasztása közben kávézol az emésztési zavarokat okozhat. Ennek oka, hogy alapvetően a kávé és a citrusfélék is savasak, így a rendszeres együtt fogyasztásuk hozzájárulhat a reflux betegség kialakulásához. A reflux olyan kellemetlen tünetekkel jelentkezhet, mint a hányinger, a puffadás vagy éppen a gyomorégés. A kávé és a citrusfélék együtt fogyasztása irritálhatja a gyomor nyálkahártyát, emiatt pedig a tünetek sokkal erősebbek lehetnek. Ezenkívül a citrusfélék kissé fanyar íze a kávé ízét is megváltoztathatja, így az kevésbé lesz élvezhető. Egy szó mint száz, ezeket jobb lesz inkább külön fogyasztani.
Kutatások azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás befolyásolhatja a tápanyagok, különösen a vas felszívódását a bélben. A vörös húsok pedig kiváló vas források, szóval ha egy finom steak mellé kávét iszol, akkor csökkentheted a hús egészségügyi előnyeit. A tanulmányok szerint egyébként a vasban gazdag ételek elfogyasztását követően nem szabadna azonnal kávézni, mert így 39 százalékkal csökkenhet a vas felszívóádásának aránya. Ezért azért baj, mert a vas kulcsfontosságú a szervezet megfelelő működésének a szempontjából: hatással van a vérkeringésre, a hormontermeláse és általánosságban az immunrendszer működésére. A vashiányos vérszegénység pedig az egyik legelterjedtebb táplálkozási probléma a világon, ami rávilágít arra, mennyire fontos vasban gazdag ételeket enni.
Ez most szürreálisan hangozhat, de a kávéba valójában nem szabadna tejet tenni. A tej kiváló kalciumforrás, ami elengedhetetlen a csontok egészségének szempontjából, a kutatások azonban arra utalnak, hogy a tej és a kávé kombinációja akadályozhatja a kalcium felszívódását. A fel nem szívódó kalcium nemes egyszerűséggel a vizelettel kiürül, ez viszont azért baj, mert a vizelettel történő magas kalciumkiválasztás összefüggésbe hozható például a vesekő kialakulásával. Ha semmiképpen sem tudsz lemondani a tejjel dúsított kávéról, akkor mindenképpen más élelmiszerekből kell pótolnod a napi kalciumszükségleted.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!