Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Utazás

3 tipp, hogy repülés után ne legyen jetlaged

2023. október 13.

2 perc olvasás

ELLE

repülés utazás jetlag
3  tipp, hogy repülés után ne legyen jetlaged
© Shutterstock

A jetlag sosem kellemes. 


A hosszú út megtervezése egy dolog, de a jetlag megtapasztalása egészen más. A cirkadián ritmust érintő rendellenesség, amely akkor jelentkezik, ha olyan helyre utazunk, amely jó néhány időzónával arrébb fekszik, mint az a hely, ahonnan elindultunk.

A megoldás a gyomorban rejlik 

A Northwestern Egyetem és a Santa Fe Intézet tudósai által végzett kutatások szerint a válasz a jetlag bánatának megoldására valójában gyomorban rejlik. Nos, a szakértők szerint három egyszerű lépést kell követni, ha meg szeretnénk könnyíteni a dolgunkat egy hosszú út után. 

  1. Reggelizz korábban az új időzónában, és gondoskodj arról, hogy ez legyen a napod legnagyobb étkezése.
  2. Az étkezési időn ne változtass túl sokat. 
  3. Kerüld az éjszakai éjszakázást. 

Tehát ez azért működik, mert kiderült, hogy több belső óránk van, és az agy órája reagál a napfényre, míg a perifériás szervek, például az idegeink órái jobban függenek az étkezésektől. Tehát ezek alapján a megoldást  valóban a gyomrunkban találjuk. 

Ezek a jetlag legrosszabb tünetei

  • zavartság, ingerlékenység
  • étvágytalanság, hányinger, emésztési zavarok
  • fejfájás, az orrmelléküregek irritációja
  • kimerültség, a szokásostól eltérő, felületes alvás, álmatlanság
  • enyhe depresszió

Mennyi az elmúlási ideje? 

A jetlag több napig is fennállhat, hatása általában kelet felé haladva nagyobb. Ökölszabály szerint a jetlag elmúlásának ideje keleti irányba átlépett időzónánként kb. 1 nap, illetve nyugati irányba átlépett 1,5 időzónánként 1 nap.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves