A teljes cikket az ELLE magazin új lapszámában tudod elolvasni.
Egy napsütötte októberi délutánon érkeztem Pécs vasútállomására, ahonnan mindössze tizenöt perces autóút vezet Hosszúheténybe. Vöröslő fákkal keretezett dimbes-dombos vidék, ahol az ősz elnyúlt árnyékai és meleg fényei színezték a kanyargó utat – elképzelni se lehetne szebb túraútvonalat. Nem csoda, hogy aki Hosszúheténybe érkezik, az vagy a káprázatos tájban szeretne gyönyörködni, vagy egy felejthetetlen gasztrokalandra vállalkozik – esetleg összekapcsolja ezt a két tevékenységet. A környék legfényesebben ragyogó gasztronómiai csillaga a Hosszú Tányér, Hosszú Franciska étteremvezető és Horváth Attila séf párosának irányításával, amelyet 2022 óta a Michelin étteremkalauza is a környékre látogatók figyelmébe ajánl.
Az éttermet egy grandiózus fakapun keresztül közelítettük meg, ahol egy tüneményes belső kert fogadott. Itt termesztik a Hosszú Tányér menüsorának legkiválóbb alapanyagait. „Jó érzés a vendég kezébe adni a kertben szedett, friss paradicsomot, amely még meleg a nyári napfénytől” – jegyezte meg Franciska. Továbbhaladva, az étterembe lépve egy terméskővel kirakott tér tárul elénk, a romantikus provence-i stílus és a kortárs képzőművészet tökéletes elegye. Az enteriőrt egy tekintélyes méretű kandalló, túloldalon két ívelt könyvespolc keretezi, ahol a Zsdrál Art galéria szelekciójában gyönyörködhetnek a vendégek a degusztációs menü nyolc állomása alatt. A helyiséget ismerős, kellemes atmoszféra járja körül, és egy szempillantás alatt az otthonunkká válik – egy intim mikrokörnyezet, családias miliő. A konyha, valamint a nappalit idéző étkezőszekció között rendhagyó módon nem húzódik pincérajtó, a két tér szervesen összefügg egymással. A vendég így szabadon bekukucskálhat a színfalak mögé, sőt indokolt esetben még testközelből is megfigyelheti a séf munkáját. Attila birodalma rendezett, fegyelmezett, ugyanakkor rendkívül barátságos – épp mint ő maga –, a kézműves, csokoládébarna cserépkályha mellett pedig makulátlan rézedények, valamint a séf által tervezett étkészletek sorakoznak.
Getto József egyik tollrajzával szemben foglaltam helyet – a művész repetitív pontokból felépített, tekergő kígyójának tanulmányozása felkészített a degusztációs menühöz szükséges meditatív állapotra. Franciska az asztalra helyezett egy kancsó házi virágszörpöt, majd két mámoros korty között megkezdtük az étterem történetének felgöngyölítését.
Az étterem megnyitásakor egy vendégcentrikus, egyedi hely létrehozását tűzték ki célként – a koncepció menet közben alakult a lokális termelői bázisra építkezve. Eleinte fix és extravagáns étlappal indult a Hosszú Tányér, amely később – pár évnyi útkeresés, valamint egy másfél évig tartó világjárvány után – a csillagok szerencsés állásának köszönhetően egy letisztázott menüsorral és vadonatúj felállással ért el következő szakaszába.
Az új séf, Horváth Attila korábban egy tradicionális vendéglőben dolgozott, itt sajátította el a magyar konyha alapjait. Bár szerette a korábbi éttermet, kreatív energiái állandó mozgásban tartották...
A teljes cikket az ELLE magazin új lapszámában tudod elolvasni.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!