Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fontos tünetek

A rák 5 jele a gerincben, amit senki nem vesz komolyan

2023. szeptember 18.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség gerincrák
A rák 5 jele a gerincben, amit senki nem vesz komolyan
© Shutterstock

A rák  legfontosabb tüneteit a gerincben sokan figyelmen kívül hagyják. 


A rák esetében a gerincdaganatok tünetei személyenként, valamint a daganat típusától és helyétől függően változnak, ám van néhány fontos jel, amiről jó tudni. Most eláruljuk, mit lehet tapasztalni, ha egy gerincdaganat megnyomja a gerincvelőt vagy az ideggyökereket.

Íme, az 5 legáltalánosabb tünet 

  • Hátfájdalom, ami idővel rosszabbodik is, és nem lehet mással összefüggésbe hozni, sőt fekvéskor még kellemetlenebb lehet.
  • Izomgyengeség vagy zsibbadás a karokban vagy lábakban, amely idővel rosszabbodik.
  • Általános érzésvesztés, zsibbadás és bizsergés a test bizonyos területein.
  • A bél és a hólyag szabályozásának elvesztése. (Ennél a tünetnél sokan más betegségre gyanakszanak.)
  • Fájdalom vagy felállási nehézség. Ez általában időskorban nehezen észrevehető, amikor az adott személy már alapjáraton nehezebben tud felállni. 

Mi okozza a gerincdaganatokat? 

A legtöbb elsődleges gerincdaganat oka ismeretlen. émelyikük a rákot okozó anyagoknak való kitettségnek tulajdonítható. A gerincvelői limfómák gyakrabban fordulnak elő a károsodott immunrendszerű emberekben. Úgy tűnik, hogy bizonyos családokban magasabb a gerincdaganatok előfordulása, tehát a genetika is szerepet játszhat az előfordulásban.  A túlélési esélyek nagyban függnek a beteg életkorától és általános egészségi állapotától, valamint attól, hogy a gerincdaganat jóindulatú vagy rosszindulatú. Sajnos sok gerincdaganat-műtét szövődményekkel jár, és sok esetben lehetetlen elkerülni az idegi károsodást. A kezelés kialakításában fontos szerepet játszik, hogy a betegnek van áttétje, és mennyire erős a szervezete,  tehát az orvosok sok tényező alapján állítják össze a legjobb tervet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves