Már javában dekorálsz az ünnepre, azonban a nagybevásárlás még hátra van? Dobd fel a húsvéti tálat színes és egészséges tavaszi zöldségekkel – így a sonka és kalács is jobban esik.
Íme, néhány vitaminban gazdag tavaszi zöldség, amit ne felejts el beszerezni.
Április, május környéke a medvehagyma ideje, így ne hagyd ki a tavasz egyik első hírnökének fogyasztását az ünnepek alatt, mivel rövid ideig tart a szezonja. A medvehagyma hazánkban is megtalálható, C-vitaminban gazdag, a népi orvoslásban is kiemelt szerepe van, hiszen a felső légúti megbetegedésekre is használható, illetve emésztést javító hatása miatt is fogyasztják. Ezt a fantasztikus fűszernövényt felhasználhatod tésztához, salátához, krémleveshez, de akár a házi pogácsát is ízletesebbé teheted vele.
A tavasz beköszöntével is rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson a szervezeted, ehhez a retek tökéletes választás. Ez a zöldség valódi energiabomba: rostokban, antioxidánsokban bővelkedik, valamint jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Akkor is kiváló választás az ünnepi asztalra, ha fogyókúrádat a húsvét alatt sem szeretnéd megszakítani, hiszen a reteknek nagyon alacsony kalóriatartalma van, így bátran fogyaszthatod. Tedd színesebbé a húsvéti tálat ezzel az élénk színű zöldséggel, melynek remek stressz- és görcsoldó hatása is van, de immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
Tedd a füstölt sonkát még ízletesebbé ezzel a hazánkban is őshonos zöldséggel, melynek jellegzetes csípős aromája magáért beszél. A torma kalóriatartalma alacsony, vitaminokban gazdag növény, mely a hidegtálak elengedhetetlen kelléke. Számtalan módon el tudod készíteni ezt a csodanövényt: készíthetsz belőle akár reszelt tormát, tormakrémet. Erős illatát már messziről felismered, használd kreatívan ételek kísérőjeként, izgalmas ízvilága a húsvéti asztal nélkülözhetetlen része.
Ha igazán üde és zsenge újhagymát szeretnél venni, akkor siess, mert most van a szezonja. Ez a tápanyagban gazdag zöldség tele van vitaminnal, valamint a vérkeringést is javítja. Íze sokkal enyhébb, mint az érett hagymáké, így felhasználhatod krémlevesbe, de salátába is tökéletes. Figyelj oda a tudatos táplálkozásra az ünnepek alatt is, melyhez az újhagyma azért is remek választás, mert amellett, hogy csökkenti a vércukorszintet, az emésztést is megfelelően támogatja.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!