Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ABORTUSZ

Brutális vallomás: „Ilyen az életem hipertermékenyként”

2022. augusztus 26.

6 perc olvasás

ELLE

abortusz terhesség termékenység várandósság vetélés hipertermékenység
Brutális vallomás: „Ilyen az életem hipertermékenyként”
© Shutterstock

Vajon a hipertermékenység csak annyit jelent, hogy nagy az esélyed a teherbeesésre? Olvasónk elárulta, mit takar pontosan ez a ritka diagnózis.


„Soha nem gondoltam volna, az első alkalom után, hogy többször megismétlődik a gyermekem elvesztésének élménye. A sokk, a bánat, a fájdalom. A gyógyszer összehúzódásokat vált ki, és bár a testemnek nem kell összerándulnia ahhoz, hogy egy kisbabát kitoljon, a gyötrelem hullámzó hullámai, a szúró fájdalmak és az izzadás folyamatosan ott vannak. Ilyenekkel is jár többek között a hipertermékenység.

Rémálmok sora

Az első Covid-19 hullámban vagyunk és orvosilag előidézett abortuszt végeznek rajtam. A férjem éppen a munkahelyén van, így anyám – akit hónapok óta nem láttam és nem is kerestem – átjött hozzánk egy szó nélkül, hogy üljön velem miközben nyögök és sírok, felváltva a WC-n és a fürdőkádban.

Ez volt az első várandósságom. De az évek során többször is láttam két csíkot a terhességi teszten. Ez nem a vetélésről szól, hanem a hipertermékenységről. Sajnos a kettő gyakran kéz a kézben jár. Először 2020 szeptemberében hallottam a hiperfertilitásról, amikor két további vetélés után egy visszatérő vetélésekkel foglalkozó szakértőhöz, Ingrid Granne-hoz irányítottak.. Konzultációnk során megvitattuk a termékenységem történetét és a rendkívül sok terhességet amelyet átéltem és elvesztettem. 

Szerintem nyűgös a méhed

– mondta nekem.

Majdnem felnevettem a nevetséges mondaton, de ez egy valóságos dolog. Olyan ritka, hogy egyes tanulmányok szerint a nők 1-3%-a rendelkezik vele csak, én mindenképpen. 

A hiperfertilitásban szenvedő nők gyakran korán kezdik a menstruációjukat, nagyon rendszeresek a ciklusuk (az enyémhez beállíthatsz egy órát), és könnyen teherbe esnek. Túl könnyen.

Ismerős az a kép, amikor a terhes tinilány kuporogva nézi a tesztet? Nos én voltam az. Kétszer az első szerelmemmel a tizes évek végén, majd kétszer a másodikkal, akihez hozzá is mentem. 

Nem mintha nem lettem volna óvatos. Bevettem a tablettát és használtam óvszert. De amikor beteg voltam, vagy a párommal elfelejtettünk fogamzásgátlást alkalmazni, azonnal teherbe estem. Már nem számoltam, hányszor kérdezték meg a partnerek, hogy igazat mondtam-e. A húszas éveim elején volt egy abortuszom, de a többi terhesség alatt néhány héten elvetéltem, mielőtt még eldöntöttem volna, mit is szeretnék csinálni.

Így amikor 11 együtt töltött év után - mint sok pár az első bezárás idején - , a férjemmel úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk a babaprojekttel, tudtam, hogy teherbe fogok esni. És bizony, már első alkalommal meg volt a két csík. Nagyon szerettük volna a babánkat, az öröm leírhatatlan volt. A legjobb barátnőm két héttel később terhes lett. Nagyon izgatott voltam, hogy együtt fogjuk átélni ezt a csodálatos élményt.

Ikrek?

A terhesség hét hete után foltosodást tapasztaltam, ezért felkerestem a kórházat, hogy átessek egy vizsgálaton. A férjem a parkolóban várt rám a pandémia miatti korlátozások miatt, miközben egyedül feküdtem a kórházi ágyon anélkül, hogy bárki megfogná a kezem. És ott voltak: két szívdobbanás. Ikrek. Megszédültem az örömtől.

Két héttel később fizettünk egy privát ultrahangért, hogy a férjem is lássa a babáinkat. De nem volt mit látni. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy vetélésem volt, de a testem nem tudta elengedni őket annak ellenére, hogy napok óta nem éltek. Úgy éreztem, mint sok nő, hogy kudarcot vallottam. Millió kérdés futott át az agyamon: Hogyan nem éreztem, hogy a babáink meghaltak? Mit csináltam rosszul? Hogyan éljük túl a fájdalmat?

Soha nem tartottam magamat kitartónak, de most már igen. Az év vége előtt kétszer is teherbe estem, de a pozitív terhességi tesztek után egy héten belül elvesztettem mindkét embriót. Ekkor találkoztam Ingrid Granne-nel, aki azt mondta, hogy az egyetlen dolog, amit tehetek, az az, hogy tovább próbálkozom.

Hét hónappal az ikreink elvesztése után negyedszer is teherbe estem a férjemtől. Elakadt a lélegzetünk, ahogy letelt az öt hét, majd a hatodik. Biztosak voltunk benne, hogy a világ nem lehet olyan kegyetlen, hogy elvegyen tőlünk egy újabb szülői lehetőséget, de természetesen nem így történt. Az első trimeszterem hetedik hetében kezdtem erős fájdalmat érezni, és a Korai Terhesség Értékelő Osztályán (EPAU) tett látogatás után megtudtuk, hogy méhen kívüli terhességről van szó. Az embrió a jobb petevezetékembe került, ami életveszélyes állapot. Azt mondták, hogy ne várjak mentőt, és azonnal kórházba küldtek.

A férjem még mindig bezárt állapotban volt kénytelen órákat várakozni a parkolóban, míg én sürgősségi műtéten estem át, ahol a petevezeték eltávolítására is sor került. A műtét előtt megkérdeztem Ingridet, hogy a méhen kívüli terhesség összefügg-e a hiperfertilitásommal. Azt mondta, hogy nem, ez csak balszerencse. A felépülési időszak nagyon sokáig tartott. Abban az időben a szüleim házában szálltunk meg, miközben arra vártunk, hogy befejezzük a házeladásunkat. Gyűlöltem mindenkit, de legfőképpen magamat. Mozgásképtelenné váltam, amíg a bemetszéseim gyógyultak, nem volt mit tenni, csak gondolkodtam. Mert a hipertermékenység sajnos nem csak annyi, hogy nagy az esélyed a terhességre. Amilyen gyorsan kapsz, olyan gyorsan el is veszik."

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves