Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünet

A rák egyik fontos jele vacsorázás közben jelentkezhet

2023. augusztus 18.

2 perc olvasás

ELLE

jelek vacsora tünetek rákbete
A rák egyik fontos jele vacsorázás közben jelentkezhet
© Shutterstock

A ráknak ezt a jelét nem szabad figyelmen kívül hagyni. 


Bizony a rák egyik tünete vacsorázás közben jelentkezhet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis életet menthet. Az orvosok arra figyelmeztettek, hogy a tartós emésztési zavar vagy gyomorégés, a mellkasban fellépő kellemetlen érzés, amelyet a gyomorsav a torok felé haladva okoz, nyelőcsőrák vagy gyomorrák jele lehet. Kevesen tudják, de a puffadás is ide sorolható.

Ezt kell tudni a gyomorégésről 

Fontos emlékezni arra, hogy sok embernek időnként gyomorégése van, és ezt bizonyos dolgok súlyosbíthatják, például bizonyos ételek vagy italok, dohányzás vagy terhesség. Ha azonban a probléma sokáig fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert rákbetegség is állhat a háttérben. A szakértők elmondták, hogy a savas refluxnak sok oka lehet, köztük a nyelőcsőrák vagy gyomorrák.

Puffadás vacsora közben

Egy másik ráktünet, amely vacsora közben jelentkezhet, a puffadás, amely általában nem valami komoly, és egy másik gyomor-bélrendszeri betegség, például az irritábilis bél szindróma (IBS) jele lehet, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert nagy baj is lehet belőle. 

A petefészekrák is okozhat duzzadt gyomrot 

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a petefészekrák, duzzadt gyomrot okozhat. Ha ez valakinél hirtelen lépett fel, és nem akar elmúlni heteken, esetleg hónapokon át, akkor érdemes kivizsgáltatni. Ritka esetekben a puffadást egyéb rákos megbetegedések is okozhatják, például bél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és méhnyakrák.

Az alkalmankénti savas reflux normális lehet, de ha nem múlik el, akkor gastrooesophagealis reflux betegség, hiatus hernia, nyelőcsőrák vagy gyomorrák következménye lehet

– mondta Dr. Alexandra Oliver, a Bupa Health Clinics klinikai igazgatója.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves