Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

japán konyha

Ez a tökéletes állagú rizs titka

2025. május 01.

5 perc olvasás

ELLE

tippek rizs rizsfőzés sushi
Ez a tökéletes állagú rizs titka
© NOBU

Nem elég a jó alapanyag – számít a víz minősége, a szemek frissessége, a mosás gyengédsége, az áztatás ideje és a főzés hőmérséklete is. 


A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De hogyan készíthető el? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje megosztotta velünk a titkot.

Egy szem sem mehet kárba 

A rizsfőzés minden egyes lépésében precizitást és alázatot kíván, ezért is olyan nehéz elkészíteni. A NOBU Budapestben naponta 10-15 kilogramm rizst főznek több felvonásban, hogy a lehető legfrissebb formában kerüljön a vendég elé, de a mennyiség sosem mehet a minőség rovására. „Ez a japán konyha olyan fontos pontja, hogy 25 év után is csak tanulom” – vallja Schreiner Gábor. A séf egy korábbi tapasztalata során megtanulta: egyetlen rizsszem sem veszhet kárba. „Amikor elkezdtem tanulni a rizsfőzést, egy japán hölgy volt a felügyelőnk, aki azt ellenőrizte, hogy minden a hagyományoknak megfelelően menjen. Egyetlen szemet sem volt szabad kidobni vagy a dézsában hagyni, hiszen a hitük szerint minden rizsszem az Úr ajándéka” – meséli. Ez a mély tisztelet hatja át a ma is alkalmazott technikákat, amelyeket az alapító, Nobu Matsuhisa elvárásai szerint, lépésről lépésre követnek. 

Schreiner Gábor

Nem mindegy, mikor kerül az asztalra

„A világ komoly részén a rizs a mindennapi élet alapja, Japánban pedig ezen túlmenően szentségként tekintenek rá, ez a mély tiszteletet övező élet-forrás” – mondja Schreiner Gábor. Nem véletlen, hogy a világ 56 NOBU éttermében kizárólag a japán Niigata tartományból származó Kinuhikari rizst használják – annak ellenére, hogy ez rendkívül ritka és költséges megoldás a Japánon kívüli éttermekben. A japán konyha különbséget tesz a főzés célja szerint is: más a rizs textúrája, ha az étkezés végén tálalják, és más, ha sushihoz használják. Míg az előbbi lehet kissé lágyabb, összeállóbb, a sushihoz elengedhetetlen, hogy a szemek szépen különváljanak.

Sós vagy édes? 

A kiváló rizshez azonban nem elég a jó alapanyag: számít a víz minősége, a szemek frissessége, a mosás gyengédsége, az áztatás ideje és természetesen a főzés hőmérséklete is. Az is fontos szempont, hogy mely ízvilágot részesítik előnyben egy adott helyen, hiszen Japán egyes területein édesebbre, míg más helyeken sósabbra készítik a sushi rizst. A NOBU éttermekben világszerte a sósabb ízvilágot kóstolhatjuk. „Minden szempont fontos egyszerre, akár a mi kenyerünknél. Ne legyen régi betakarításból származó kiszáradt, töredezett szem, minél lágyabb legyen a víz, amit használunk - sok japán sushi chef hozatja a megfelelő forrásvizet is hozzá. Alapos és lágy a mosás után többszöri öblítés és szűrés következik, innen pedig már ahány ház, annyi házmester.

Én még nem találkoztam két, tökéletesen ugyanolyan technikával. Van olyan séf, aki arra esküszik, hogy huszonkétszer jobbra, majd huszonkétszer balra keverje meg a rizst főzés előtt

– mondja a séf. A Nobuban az alapító, Nobu San által elvárt technikát használják, mely lépésről lépésre betartja a klasszikus elkészítési módot. Itt nincs evolúció vagy „new style”. Kulcsfontosságú a sushi rizs készítésénél a hozzáadott rizsecet aránya, amelyhez cukrot, sót és kombu algát adnak. A kombu alga teremti meg a rizsszemek különleges umami ízét.

Az otthoni főzés titka: 

  • Rizs és víz aránya: 1 csésze rizshez 1,5 csésze víz ideális a tűzhelyen történő főzéshez. 
  • Főzési idő: Forrald fel, majd fedd le, és alacsony lángon főzd 12–15 percig, amíg a víz el nem párolog. Ezután hagyd lefedve pihenni 10 percig. 
  • Öblítés: Ha megmosod a rizst, csökkentsd a víz mennyiségét 2 evőkanállal csészénként, mivel a rizs már nedvességet szívott fel. ​

És ha sushit szeretnél?

A sushi rizs (shari vagy sumeshi) nem csupán főtt rizs – ez egy különleges, ecetes, enyhén édes-savanykás alap, amelyet gondosan kell elkészíteni.

Legjellemzőbb különbségek:

  • Rizsfajta: Japán rövid szemű rizs (pl. Koshihikari), amely természetesen ragacsosabb.
  • Arány: 1:1 rizs és víz arány ajánlott, mivel a későbbi ecetes keverék is nedvességet ad hozzá. 
  • Ecetes keverék: A főtt rizst még melegen keverd össze egy előre elkészített keverékkel, amely rizsecetből, cukorból és sóból áll. 
  • Hűtés: A rizst fakanállal óvatosan kevergetve hűtsd le szobahőmérsékletre, hogy megőrizze fényes, ragacsos állagát. 

Így állj neki!

1.    Mindig öblítsd át a rizst: Többszöri öblítéssel távolítsd el a felesleges keményítőt, így elkerülheted a túlzott ragacsosságot. 

2.    Ne emeld fel a fedőt főzés közben: A gőz kulcsfontosságú a megfelelő állag eléréséhez.

3.    Hagyd pihenni a rizst: A főzés után 10 perc pihentetés segít az egyenletes nedvességeloszlásban. 

4.    Használj konyharuhát a fedő alatt: Ez felszívja a kondenzációt, így a rizs nem lesz túl nedves. 

5.    Ne keverd túl: A túlzott keverés aktiválja a keményítőt, ami ragacsos állagot eredményezhet. ​


Neked ajánljuk

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Te megtalál...
1

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

2022.07.26. 1 perc olvasás

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

Egy orvos el...
2

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023.06.14. 2 perc olvasás

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Te megtalál...
3

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2022.07.13. 1 perc olvasás

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

A rák egyik...
4

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2024.01.12. 2 perc olvasás

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

Két macska v...
5

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2022.08.18. 1 perc olvasás

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2030-ra ez a...
6

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

2022.08.26. 1 perc olvasás

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

Csak a legok...
7

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2022.08.05. 1 perc olvasás

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

Bevezetik a...
8

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022.09.01. 1 perc olvasás

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves