Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Éttermi etikett

3 dolog, amit tilos megtenni a pincérek szerint, ha étteremben eszel

2023. augusztus 07.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

étterem étkezési szokás etikett illemszabályok
3 dolog, amit tilos megtenni a pincérek szerint, ha étteremben eszel
© Getty Images

Ezeket a szabályokat illik betartani, bármilyen étterembe látogatsz is el.


A nyilvános étkezés egy olyan terület, amely számos buktatót rejt magában a helyes evőeszköz használattól kezdve a különböző ételek elfogyasztási módján át a távozás megfelelő időpontjáig. Egy-egy étterem akár saját szabályokat is bevezethet, például megkövetelheti az elegáns öltözetet, de alkalmanként egyéb elvárásokra is fel kell készülnünk – különösen ha egy népszerű és drágább étterembe foglaltunk asztalt.

Ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni, van néhány szabály, amiket általánosságban érdemes mindenhol betartani.

A megfelelő éttermi etikett

Maryanne Parker etikettszakértő elmondta, milyen hibákat követnek el leggyakrabban a vendégek az éttermekben:

1. Étkezés gyerekekkel

A kicsikkel, de akár a nagyobbakkal is nem minden feszültségtől mentes az éttermi étkezés, ugyanis a szertelen viselkedésük folyamatos kontrolálást igényel. Tekintettel kell lenned a személyzetre és a többi vendégre is. A szakértő így fogalmazott ezzel kapcsolatban:

Gondolnod kell nemcsak a saját, hanem mások asztalára is. Nem engedheted, hogy a gyerekeid végigkiabálják az estét, rendetlenséget csináljanak maguk körül, és elrontsák mások szórakozását a viselkedésükkel.

2. Segítség a személyzetnek

A személyzetet minden esetben tiszteletben kell tartani, és udvariatlanság felesleges plusz munkával terhelni. Ugyanakkor az indokolatlan segítséggel többet árthatsz, mint használhatsz. Az egyik gyakori tévhit a vendégek körében, hogy az étkezés végén egymásra pakolt tányérokkal a felszolgáló segítségére lehetnek. Parker szerint azonban ezzel frusztrálhatod a személyzetet:

Egyszerre csak egy bizonyos számú tányért tudnak elvinni. Nem akarnak semmit összetörni, ráadásul ők ismerik az étterem konyháját és a mosogató befogadóképességét. Hagyd, hogy ők szedjék össze a tányérokat.

etterem-etikett-elle.hu
Forrás: Getty Images

3. Borravaló

A vendégek többsége a borravalóval fejezi ki az elégedettségét és a háláját, ám ez egy meglehetősen megosztó kérdés a vendégek körében. Sokan nem az elfogyasztott ételek árához igazítják a borravaló mértékét, hanem egy bizonyos összeget hajlandóak ezért fizetni, ám ez lehet megalázóan kevés és irreálisan magas is. Egyrészt mindig ellenőrizd, hogy az étlapon a szervizdíjat feltüntették-e. Ha nem, akkor általában 10-15%-ot illik adni.

De éttermenként is eltérhet, hogy mi a kívánatos: egy gyorsétteremben a kasszánál álló pultosnak kevésbé jellemző, hogy borravalót hagynak, mint egy éttermi felszolgálónak, míg a bárpultban egész este koktélokat készítő kolléga nagyobb összegekre számíthat. Összességében elmondható, hogy amennyiben az árak nem tartalmazzák a szervizdíjat, a 10%-os borravalóval nem tévedhetsz, és bár nem kötelező, de egy étteremben nem illik pontosan kiszámolt összeggel rendezni a számlát.  

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves