Ezeket a szabályokat illik betartani, bármilyen étterembe látogatsz is el.
A nyilvános étkezés egy olyan terület, amely számos buktatót rejt magában a helyes evőeszköz használattól kezdve a különböző ételek elfogyasztási módján át a távozás megfelelő időpontjáig. Egy-egy étterem akár saját szabályokat is bevezethet, például megkövetelheti az elegáns öltözetet, de alkalmanként egyéb elvárásokra is fel kell készülnünk – különösen ha egy népszerű és drágább étterembe foglaltunk asztalt.
Ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni, van néhány szabály, amiket általánosságban érdemes mindenhol betartani.
Maryanne Parker etikettszakértő elmondta, milyen hibákat követnek el leggyakrabban a vendégek az éttermekben:
A kicsikkel, de akár a nagyobbakkal is nem minden feszültségtől mentes az éttermi étkezés, ugyanis a szertelen viselkedésük folyamatos kontrolálást igényel. Tekintettel kell lenned a személyzetre és a többi vendégre is. A szakértő így fogalmazott ezzel kapcsolatban:
Gondolnod kell nemcsak a saját, hanem mások asztalára is. Nem engedheted, hogy a gyerekeid végigkiabálják az estét, rendetlenséget csináljanak maguk körül, és elrontsák mások szórakozását a viselkedésükkel.
A személyzetet minden esetben tiszteletben kell tartani, és udvariatlanság felesleges plusz munkával terhelni. Ugyanakkor az indokolatlan segítséggel többet árthatsz, mint használhatsz. Az egyik gyakori tévhit a vendégek körében, hogy az étkezés végén egymásra pakolt tányérokkal a felszolgáló segítségére lehetnek. Parker szerint azonban ezzel frusztrálhatod a személyzetet:
Egyszerre csak egy bizonyos számú tányért tudnak elvinni. Nem akarnak semmit összetörni, ráadásul ők ismerik az étterem konyháját és a mosogató befogadóképességét. Hagyd, hogy ők szedjék össze a tányérokat.
A vendégek többsége a borravalóval fejezi ki az elégedettségét és a háláját, ám ez egy meglehetősen megosztó kérdés a vendégek körében. Sokan nem az elfogyasztott ételek árához igazítják a borravaló mértékét, hanem egy bizonyos összeget hajlandóak ezért fizetni, ám ez lehet megalázóan kevés és irreálisan magas is. Egyrészt mindig ellenőrizd, hogy az étlapon a szervizdíjat feltüntették-e. Ha nem, akkor általában 10-15%-ot illik adni.
De éttermenként is eltérhet, hogy mi a kívánatos: egy gyorsétteremben a kasszánál álló pultosnak kevésbé jellemző, hogy borravalót hagynak, mint egy éttermi felszolgálónak, míg a bárpultban egész este koktélokat készítő kolléga nagyobb összegekre számíthat. Összességében elmondható, hogy amennyiben az árak nem tartalmazzák a szervizdíjat, a 10%-os borravalóval nem tévedhetsz, és bár nem kötelező, de egy étteremben nem illik pontosan kiszámolt összeggel rendezni a számlát.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!