Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FELNŐTTBARÁT

Extrém döntést hozott a híres étterem: kitiltotta a gyerekeket

2023. február 14.

3 perc olvasás

Szőke Anna

étterem gyerekmentes kirekesztés szabály Nettie's
Extrém döntést hozott a híres étterem: kitiltotta a gyerekeket
© Pexels/Francesca Cinel

Egy amerikai étterembe a nyugodt étkezés érdekében nem tehetik be a lábukat 10 éven aluliak.


Az New Jersey-i Nettie's House of Spaghetti kemény döntést hozott: többé nem enged az étterembe 10 éven aluli gyerekeket. Míg sokan egyetértenek a vendéglátóhely hozta szabállyal, sokan úgy érzik, hogy ezzel ismét a gyerekes családok kerülnek hátrányos helyzetbe.

Kényes téma: gyerekek és az éttermi étkezés

A kicsiknek sajnos még a legkövetkezetesebb szülők mellett is gyakran nehezésre esik az "étterem kompatibilis" étkezés. De kell-e ennek kizáró oknak lennie, amiért valóban érdemes egy ilyen kirekesztő döntést meghozni? 

etterem_elle
Fotó: Instagram.com/netties.house.of.spaghettiSzeretjük a gyerekeket. Tényleg. De az elmúlt időszakban kialakult helyzetben már elképesztően nehézzé vált biztosítanunk a megfelelő szintű kiszolgálást. A hihetetlen zaj, a helyhiány a rengeteg etetőszék miatt, az embertelen piszok, amit egyes családok maguk után hagytak és a vadul, mindenféle kontroll nélkül szaladgáló gyerekek ellehetetlenítették a helyzetet. Úgy döntöttünk ideje a kezünkbe venni az irányítást 

– írta Instagram bejegyzésében az étterem.

Az amerikai gyerekekkel lenne a baj?

Egyesek szerint az amerikai nevelés megengedőbb, és ott valóban elérhet egy olyan szintet az éttermi káosz, hogy a vezetőség úgy határozzon, hogy eddig és ne tovább. Persze nyilván európában sem szentek a kicsik és van úgy, hogy lerepül egy tányér sültkrumpli az asztalról, vagy kiömlik az almalé. De léteznek kimondatalan alapszabályok, éttermi etikett, amikkel szerencsésebb esetben a szülők is tisztában vannak és átadják gyermekeiknek is. Fontos lenne, hogy a gyerekeket edukáljuk, bevonjuk élményekbe és ne elzárjuk őket tőlük.

Vannak kifejezetten a gyermekek szórakoztatására létrehozott éttermek, vagy olyan vendéglátóhelyek, ahol lehetőséget adnak a gyerek szabad energiáinak különféle levezetésére (általában valamilyen játszósarok formájában). De a kicsiknek tudniuk kell a különbséget az otthoni étkezés, egy játszósarkas gyorséttermi látogatás és mondjuk egy komolyabb, vendéglátóhelyen eltöltött vacsora között. Ebben pedig a szülőknek és a nevelésnek, na meg persze a gyakorlatnak is hatalmas szerepe van. A körbe-körbe szaladgáló, ételt dobáló, ordító csemeték semelyik kontinensen sem szívesen látott vendégek az éttermekben. 

Vegyes fogadtatást kapott az étterem döntése

Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de nemrégiben volt pár olyan eset, ami miatt már nem várhattunk tovább. Március 8-tól többé nem engedünk az étterembe 10 évnél fiatalabb gyermekeket. Tudjuk, hogy ez sokatokat dühít majd, főleg azokat akiknek jól nevelt gyerekeik vannak, de kérlek értsétek meg, hogy üzletünk számára most ez a megfelelő döntés

– tette hozzá a bejelentésben az étterem vezetősége.

A környékbeliek körében lelkes és dühös vendégek egyaránt akadnak. Sokan kritizálják az éttermet, amiért megvonja a kisgyermekes családoktól az éttermi étkezés lehetőségét. Többen úgy érzik ez üzleti szempontból sem volt megfontolt döntés, hiszen a gyerekes családok jelentős összegeket hagynak a vendéglátóhelyeken. Egyesek viszont üdvözölték az étterem új szabályait, és már alig várják, hogy "felnőtt" körülmények közt étkezhessenek Nettie Spagetti házában!


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves