Quantcast

Észak-Koreában betiltották több népszerű ruhadarab viselését

© Imago / Panoramic / Bestimage

A Kim Dzsongun vezette országban hivatalosan is tilos viseletnek számít a 2000-es évek kedvenc ruhadarabja: a skinny farmer.

Hihetetlenül hangzik, mégis igaz a hír: számos hétköznapi, a pártállam szerint a kapitalista életmódhoz köthető tárgy használatát tiltották be Észak-Koreában. Ennek esett áldozatul a skinny farmer is, ami Kim Dzsongun diktátor szerint az ellenséges országok, köztük az Egyesült Államok kultúrájából származik. A döntéssel a kapitalizmus ellen hirdetnek harcot, ahogy az a pártállam vezetőjének május 13-án közzétett sajtóközleményében is olvasható: „A történelem során megtanultuk a leckét, miszerint egy ország a gazdasági és katonai erejétől függetlenül is hamar sérülékennyé válhat és omladozásnak indulhat, amennyiben nem tart ki saját kultúrája és életmódja mellett.” Ennek értelmében nem csupán a skinny farmer lett tiltott kapitalista dolog az országban, Észak-Korea ellenségnek kiáltotta ki a dizájner pólókat, a festett hajat, az orr- és szájpiercingeket, valamint a „focistafrizurát”, azaz a mullet hajstílust.

A törvény valójában annak a programnak a része, amelyet a katonai rezsim az „antiszocializmus ellen vívott kompromisszum nélküli harcnak” nevez. A szakszervezeteknek címzett levélben a következőket lehetett olvasni: „Mindenáron harcolnunk kell a nem-szocialista rendszerek ellen, hogy megvédhessük a munkásosztály tisztaságát, valamint stabilan tartsuk a szocializmusban megszokott életszínvonalat.” A skinny farmer betiltása mögött tehát jóval komolyabb problémák húzódnak meg a háttérben.

Forrás: ELLE

Olvasd el ezt is

2021. június 17., 11:34 Ezt vettem ma fel – Nagy Andy
2021. június 16., 10:08 Ezt vettem ma fel – Nagy Andy