Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Édesítők

Ez a diétás kólában lévő összetevő növeli a depresszió kialakulásának az esélyét

2023. október 14.

2 perc olvasás

ELLE

coca cola depresszió diétás kóla
Ez a diétás kólában lévő összetevő növeli a depresszió kialakulásának az esélyét
© Shutterstock

Rossz hír azoknak, akik imádják a diétás kólát. 


Egy tanulmány szerint az olyan italokban található mesterséges édesítőszerek, mint a diétás kóla, növelhetik a depresszió kockázatát. Amerika kutatók állapították meg, hogy bármilyen ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása, beleeértve a szénsavas italokat és a chipseket is rossz hatással lehet a mentális egészségünkre. 

Íme, a döbbenetes számok 

Az édesített italok 37 százalékkal növelték a depresszió kialakulásának a kockázatát. A kutatók szerint az italokban lévő vegyi anyagok a rossz mentális egészséggel összefüggő változásokat okozhatnak az agyban. Angliában szintén kutattak, és kiderült, hogy a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint körülbelül minden hatodik 16 éves vagy idősebb brit közepesen súlyos vagy súlyos depresszióban szenved.

Mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek? 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan termékek, amelyek a maximális feldolgozáson mentek keresztül, és gyakran olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket a konyhában te sem használnál fel. Ezek lehetnek élelmiszer-adalékanyagok, hidrogénezett zsírok, módosított keményítők, emulgeálószerek és E-számok a NOVA osztályozási rendszer szerint.

Más betegségekkel is összefügg 

Korábbi kutatások összefüggésbe hozták ezeket az ultrafeldolgozott ételeket az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a rákkal. Az aszpartámot, egy mesterséges édesítőszert az Egészségügyi Világszervezet júliusban „potenciálisan rákkeltőnek” minősítette. Az aszpartám a diétás kólában is megtalálható. 

Az italok a legnagyobb baj 

Nemrég egy kutatásból kiderült, hogy az édesített italok fogyasztása jelenti a legnagyobb kockázatot a depressziónál. Független szakértők szerint további vizsgálatokra van szükség annak bizonyítására, hogy az édesítőszerek depressziót okoznak-e, és ha igen, akkor miért. 

Ez a tanulmány betekintést nyújt a mesterséges édesítőszerek lelki és fizikai egészségben betöltött lehetséges szerepébe. Ezt azonban a megfigyelési adatokon túl további kutatásokkal kell megerősíteni

–  mondta Dr. Sharmili Edwin Thanarajah, a Frankfurti Egyetemi Kórház munkatársa.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves