Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Utazás

Ezt az egy dolgot kerülni kell repülés során, bőrrákot okozhat

2023. október 09.

3 perc olvasás

ELLE

betegség repülés utazás bőrrák
Ezt az egy dolgot kerülni kell repülés során, bőrrákot okozhat
© Shutterstock

Te hol szoktál ülni repülés során? A bőrrák szempontjából nagyon fontos. 


Lássuk be, hogy az emberek többsége imádja az ablak mellé foglalni az ülését egy repülés során, hogy gyönyörködhessen a tájban és a felhőkben. Nos, egészség szempontjából azonban nem a legszerencsésebb, ezért vannak dolgok, amikre figyelni kell, ha szeretnénk csökkenteni a bőrrák kialakulásának az esélyét. 

Ezt mondja a szakértő

Dr. Magnus Lynch, a Harley Street bőrgyógyásza elmondta, hogy nem csupán a bőrrák kockázatát növeli meg az ablak melletti ülés, de a korai öregedéshez is köze lehet. Ez azért van, mert az ablak melletti ülésnél magasabb szintű UV-sugárzásnak vagyunk kitéve, mint a földön. Miel az UV-sugarak közvetlenül a napból származnak, ezért súlyosan károsíthatják a bőrt. Kétféle UV-sugárzás éri el a Föld felszínét: az UV B és az UV A. Az UV B leégést okoz, az UV A pedig mélyebbre hatol a bőrbe, és a felhős napokon sem kímél minket. Azt tudni kell, hogy mindkét típus bőrrákot okozhat.

Bár a repülőgép ablakaiban lévő üveg blokkolja az UV B sugárzás nagy részét, nem szűri ki teljesen az UV A sugárzást

– magyarázta Dr. Magnus Lynch. 

Az UV A sugarak hosszabb hullámhosszúak, amelyek áthatolnak az üvegen, és elérik a bőr mélyebb rétegeit. Az UV A sugárzásnak való hosszan tartó expozíció bőrkárosodáshoz, idő előtti öregedéshez és a bőrrák kockázatának növekedéséhez vezethet

– tette hozzá a szakértő.

Tehát ez azt jelenti, ha ablak mellé is foglaltunk ülést, ne hagyjuk, hogy a nap végig süssön minket, hiszen a repülőgépeken van sötétítő, így érdemes igénybe venni, valamint a napszemüveg és a fényvédő használata is elengedhetetlen. A ruházatunk pedig legyen olyan, ami eltakarja a testünk azon részét, ahol érhetnek a napsugarak. Sőt, egy tanulmány azt is kimutatta, hogy pilóták és a légiutas-kísérők milyen veszélyeknek vannak kitéve.

Szomorú adatok

Valójában egy 2015-ös tanulmány szerint a pilótáknál és a légiutas-kísérőknél több mint kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki melanoma – a bőrrák leghalálosabb formája – az általános népességhez képest. Tehát határozottan van összefüggés a repülés és a nap által okozott károk között. Egy bőrgyógyász, Dr. Firas Al-Niaimi elmondta, hogy ez különösen akkor fordul elő, ha valaki sokat repül az Egyenlítő felé, mert annál erősebb az UV intenzitás. 

Ha a délután közepén repülsz Spanyolország felett, valószínűleg több UV-sugárzásnak leszel kitéve, mintha egy skandináv ország felett repülnél át a nap folyamán

– mondta a szakértő. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves