Ezeket az ételeket sokan szeretik, de hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.
Az orvosok figyelmeztetnek, hogy a legfinomabb rágcsálnivalók általában tele vannak hozzáadott cukorral, telített zsírokkal és sóval, ami megnöveli a kalóriaszámukat. Ez azonban fokozza a zsírraktározást, az inzulinrezisztenciát, az elhízást és a gyulladást. Mindezek a tényezők egymástól függetlenül összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések, köztük a bél- és mellrák fokozott kockázatával.
Különösen a nem cukros édesítőszerek, az emulgeálószerek és a nitrátok/nitritek bizonyítottan módosítják a bélmikrobiomot, ami szerepet játszhat a bélrák kialakulásában. Az emulgeálószerek, amelyek gyakran megtalálhatók az olyan finomságokban, mint a sütemények és torták, hírhedtek arról, hogy pusztítást végeznek a bélrendszerben
– mondta Dr. Alasdair Scott bél-egészségügyi szakértő.
Bár az ultrafeldolgozott élelmiszerek teljes kiiktatása ijesztőnek tűnhet, de a szakértő azt javasolja, hogy bizonyos élelmiszereket cseréljünk egészségesebb alternatívákra. Dr. Scott szerint ez a hét olyan élelmiszerfajta, amely a legnagyobb kockázatot jelentheti: a készételek, a chipsek, az alacsony minőségű kolbászok, a csemegehúsok, a fagylalt, a kenyér és a majonéz.
Az orvosok nem győznek figyelmeztetni mindenkit azzal kapcsolatban, hogy az ilyen élelmiszerek, amelyek gyakran tartalmaznak emulgeálószereket és hozzáadott nitriteket/nitrátokat, nagy mennyiségben fogyasztva potenciálisan károsíthatják az egészséget.
Ezek lényegében mosószerek, és azért adják őket az élelmiszerekhez, hogy megakadályozzák a zsír- és vízkomponensek szétválását. Sajnos lebontják a bélfal felszínét borító védő nyálkaréteget is
– mondta Dr. Scott.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!