Ha nyár, akkor kovászos uborka! Ez a klasszikus savanyúság nemcsak finom, hanem elkészítése igazi élményt nyújt. Nincs is jobb annál, mint amikor a saját kezűleg savanyított uborka roppan a fogad alatt.
Összegyűjtöttük neked azt az öt alapszabályt, amit érdemes szem előtt tartanod, hogy tökéletes legyen a kovászos uborka.
Mielőtt az uborkák az üvegbe kerülnek, győződj meg arról, hogy az edény teljesen tiszta és fertőtlenített. Ez az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy a nem kívánt baktériumok elkerüljenek, de a kívánt erjedési folyamat beinduljon. Így elkerülheted, hogy az uborkáid megromoljanak vagy rossz ízűek legyenek.
Nem az uborka pontos mérete a lényeg, sokkal inkább az, hogy megfelelően elő legyen készítve. A 7–15 centis darabok a legideálisabbak, de ha nagyobbakat választasz, vágd be hosszában őket, sőt akár félbe is szelheted, hogy mindenütt átjárja a lé. Ez biztosítja az egyenletes savanyúságot.
A siker egyik titka az alapanyag kiválasztása. Olyan uborkát vegyél, ami még kemény tapintású, és semmiképpen sem fonnyadt. A puha zöldség nem adja meg azt a roppanós állagot, amit a jó kovászos uborkától elvárnál.
Minden egyes uborkát külön, alaposan tisztíts meg folyó víz alatt, tiszta körömkefe vagy szivacs segítségével. Így biztosíthatod, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön az üvegbe, ami tönkreteheti a kovászolást. Mosószert viszont tilos használni!
Sokan azt hiszik, hogy a kovászolás csak akkor működik, ha az üveget közvetlen napfény éri. Valójában sokkal fontosabb, hogy egyenletesen meleg helyet találj az üvegnek. Ez lehet egy ablakpárkány is – a lényeg a hőmérséklet, nem a napsütés.
Hozzávalók (1 nagy üveghez):
1 kg kovászolni való uborka
1 csokor kapor
4-5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész bors
1 liter víz
1 evőkanál (kb. 20 g) só
1 szelet kovászos kenyér (vagy kis darab krumpli)
Elkészítés:
Alaposan mosd át az uborkákat, szabadítsd meg őket a végektől, X alakban vagdosd be az összeset. Mosd meg a kaprot, hámozd meg a fokhagymát. Az üveg aljára tedd be a kapor felét, rá a fokhagymát, a borsot, majd a maradék kaprot. Az uborkákat szorosan rakd az üvegbe. A sót oldd fel a vízben és öntsd rá az uborkákra úgy, hogy ellepje őket. A tetejére tedd a kenyeret vagy krumplit. Miután lefedted, helyezd meleg helyre, nagyjából 2-3 napra. Ha lejárt az idő, vedd ki a kenyeret, majd az uborkákat rakd bele kisebb üvegekbe. Szűrd le a levet, öntsd rá az uborkákra, végül a hűtőben tárold.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!