Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kánikula

5 tipp, hogy tartsd hűvösen az otthonod a kánikulában

2023. július 12.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

folyadékbevitel hőség kánikula nyári forróság hűtés
5 tipp, hogy tartsd hűvösen az otthonod a kánikulában
© Giorgos Arapekos / NurPhoto / Getty Images

Vannak olyan napok nyáron, amikor az egyetlen célunk az, hogy hűvösen tartsuk a lakást, és átvészeljük a forró nappalokat.


A nyár az egyik legkellemesebb évszak, különösen, ha a nyaralás vagy a kerti grillezés kerül szóba. Azonban vannak olyan napok, amikor a hőség szinte már elviselhetetlen, és ilyenkor inkább arra koncentrál mindenki, hogy hűvösen tartsa magát és az otthonát is a kánikulában.

Néhány egyszerű trükkel sokat tehetsz azért, hogy a hőérzeted kellemesebb legyen, illetve hogy a lakás hőmérsékletét néhány fokkal csökkentsd.

Így tartsd hűvösen az otthonod a forró napokon

1. Engedd le a redőnyöket!

Tarts kinn a fényt és a hőséget azzal, hogy az ablakokon leengeded a redőnyöket, különösen azokban a helyiségekben, amelyek déli vagy nyugati fekvésűek. Meglepő, hány fokkal csökken így a szoba hőmérséklete!

2. Ellenőrizd a ventilátorokat

Ha ilyen készülékeket használsz, például a mennyezeten, van egy hasznos trükk, amivel ellenőrizheted a hatékonyságukat. Fontos, hogy nyáron az óramutató járásával ellentétes irányba forogjanak, mert így a hűtött levegőt előre tolják. Ellenkező esetben a másik irányba hajtják a levegőt, te pedig úgy érezheted, hogy egyáltalán nem segítenek a helyiség lehűtésében – ami részben igaz is, ha rosszul vannak beállítva.

3. Éjjel szellőztess!

Napközben csak a meleg levegőt engeded be az otthonodba, ha kitárod az ablakokat. Az éjszakai hűs levegő legalább a délelőttök átvészelésében segít, így érdemes a késői órákra időzíteni a lakás szellőztetését.

kanikula-elle.hu
Forrás: Giorgos Arapekos / NurPhoto / Getty Images

4. Fogyassz sok folyadékot jégkockával, és hűtsd magad!

Egyrészt figyelj a megfelelő folyadékpótlásra, lehetőleg jégkockával hűtsd le az elfogyasztott italokat, másrészt napi többszöri zuhannyal és néhány nedves ruhával a hőérzeted is kellemesebbé válhat, érdemes kipróbálni!

5. Viselj könnyű ruházatot!

Nem mindegy, mit veszel fel kánikula idején: a pamut a leginkább légáteresztő anyag, és az is hasznos, ha minél lazább, szellősebb ruhákat választasz ilyenkor. Az ágyneműd kiválasztásakor is a könnyű anyagokat helyezd előtérbe, így az éjszakáid is nyugodtabbak lehetnek.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves