Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

WORK OUT

4 ok, amiért érdemes kipróbálni a gyors sétát

2023. február 17.

2 perc olvasás

Kurucz Barbara

edzés mentális egészség séta testmozgás gyors séta
4 ok, amiért érdemes kipróbálni a gyors sétát
© Getty Images

A gyors séta remek alternatívának számít, ha valami kevésbé megterhelő mozgást szeretnél választani. 


A séta számos szempontból nagyon hasznos a szervezetre. Erősíti a csontokat, a segítségével könnyebben elkerülhető a cukorbetegség, és még a jobb alváshoz is hozzájárul. Ám a gyors séta azoknak is ideális, akik most szeretnék beépíteni az edzést a rutinba. 

Sok szempontból hasznos a gyors séta

A testmozgás előnyeit a legtöbb ember ismeri, nem véletlen, hogy a szakemberek minden életkorban javasolják a fizikai állapotnak megfelelő mozgást. Ez lehet bármi, mondjuk a futás, biciklizés, úszás vagy akár a gyors séta. Utóbbi számos előnnyel rendelkezik, melyről az emberek nagy része nem is tud. 

Ám az utóbbi időben a tempós gyaloglás egyre népszerűbbé válik, a tavasz közeledtével pedig megéri minél több időt a szabadban tölteni. Fontos, hogy a gyors sétát sportként érdemes megközelíteni, tehát elengedhetetlen hozzá a megfelelő felszerelés. Illetve érdemes rá rendszeresen időt szánni, beiktatni a napi rutinba. Számos jótékony hatása van a szervezetre, ezek közül vannak hamarabb és később jelentkezők

Jót tesz a csontoknak

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a csontok egészsége szempontjából. Ám a kutatások bizonyították, hogy már napi 1 óra gyors séta csökkentheti a csonttörtések kockázatát. Idősebb korban főként a csípőtörés megelőzése szempontjából hasznos. 

Nem igényel sok felszerelést

A gyors sétához nincs szükség sok felszerelésre, de cipő nélkül nem lehet elkezdeni. Fontos, hogy a mozgáshoz választott edzőcipő megfelelő talpívvel rendelkezzen, és megtámassza a bokát. Ezután már csak kényelmes ruhákra lesz szükség. Bárhol végezhető, sétálhatsz a parkban, városban, a barátokkal vagy akár egyedül

Segíthet a fogyásban

A rendszeres gyors séta alakformáló hatással rendelkezik. A szakértők szerint főként a hasat, a feneket és a combokat formálja hatékonyan. Ha alakformálás a cél, akkor ajánlott gyorsítani a tempón, és a rendszerességről nem szabad elfeledkezni. 

Jótékonyan hat a mentális egészségre

A testmozgás jó hatással van a mentális egészségre. A gyors séta pedig hosszabb távon csökkentheti a szorongást, depressziót, és pozitívan befolyásolja a döntéshozatali képességeket. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves