Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Technikák

4 jógapóz, ami segít enyhíteni az endometriózis okozta fájdalmat

2024. február 15.

5 perc olvasás

ELLE

jóga endometriózis jógapóz
 4 jógapóz, ami segít enyhíteni az endometriózis okozta fájdalmat
© Shutterstock

Az endometriózis és a jóga különleges kapcsolatáról fontos beszélni. 


Az endometriózis egy nőgyógyászati probléma, mely során a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget és beborítja a kismedencei szerveket. Most eláruljuk, miért segíthet enyhíteni a betegség tüneteit a jóga. 

Ezért érdemes csinálni

A jóga számos gyógyító hatással rendelkezik, ami segíthet enyhíteni az endometriózis tüneteit, például a stresszt, a feszültséget és a fájdalmat is. Segít az ellazulásban, aminek hatására az elme is megnyugszik. A kutatások azt bizonyítják, hogy a jóga és a légzési technikák segítenek az endometriózisban szenvedő nők kismedencei fájdalmának enyhítésében. Kasia Gondek, fizikoterapeuta és okleveles erő- és kondicionáló specialista szerint a jóga többféleképpen segít az endometriózis kezelésében.

A jóga és a tudatos jelenlét gyakorlata javíthatja a légzési mintákat és a testtartást, valamint csökkentheti a mindennapi tevékenységekből származó fájdalmat

– magyarázta a szakértő. 

Műtét után ez a helyzet

A fizikoterapeuta szerint, ha valaki nemrég esett át hasi műtéten, akkor mindenképpen konzultálnia kell az orvosával, mielőtt jógázni kezd, ugyanis abban az esetben nem biztos, hogy minden póz jót fog tenni a betegnek. Fontos ügyelni a részletekre.

A gyógyuló szövetek védelme érdekében kerülni kell azokat a pozíciókat, amelyek nyomást gyakorolnak a hasra vagy a műtéti helyre

– mondta Kasia Gondek.

Most mutatjuk a legjobb jógapózokat az endometriózis fájdalmak enyhítésére.

1. Hanyattfekvő gerincsavarás (Szupta matszjéndrászana)

A finom csavarás segítségével minden kilégzésnél enyhül a gerincre nehezedő nyomás, elmúlik a merevség. A hasi szerveket finoman masszírozza, és közben egyértelműen érzed azt, hogy az idegrendszerre is rendkívül nyugtató hatással van. A feladatod annyi, hogy a hátadra feküdj, hajlított térddel, míg a lábaid a jógaszőnyegen legyenek. Nyújtsd ki a karjaid, egyenesen oldalra, tenyérrel lefelé a padlón. Belégzés közben lélegezz a hasadba és az alsó bordáidba. Kilégzéskor pedig engedd le a térded a bal oldalra. Vegyél 5 mély lélegzetet, majd ügyelj a a bordák oldalsó nyúlására és megnyújtására. Térj vissza a kiinduló helyzetbe, és ismételd meg a jobb oldalon is. 

https://www.healthline.com/

2. Boldog baba póz (Ananda Balasana)

A Boldog baba póz egy gyengéd csípőnyitó, amely javítja a rugalmasságot, csökkenti a szorongást és nyugalmat teremt. 

Ez a póz kiválóan alkalmas a medencefenék izmainak, a derékizmoknak, a belső comboknak és a combhajlító izmoknak a felszabadítására. Az endometriózis miatt ezek az izmok érzékenyek lehetnek, és beszűkülhetnek a fájdalommal összefüggő mozgás vagy testtartás kompenzációja miatt

– magyarázta Kasia Gondek.

Ha a kezed nem éri el a talpakat, akkor tedd őket a combodra vagy a vádlidra, de használhatsz pántot is a láb ívére. A pózt a hátunkon fekve kezdjük, a térdek pedig behajlítva a hason helyezkednek el, majd fogjuk a lábfejünk külső oldalát. A térdek kicsit legyenek szélesebbek, mint a törzsünk, és húzd a térdeket a hónaljad felé. A bokáknak közvetlenül a térdek felett kell  lenniük, a lábfejeket pedig feszíteni kell. A cél, hogy a lábfejeket a kezekbe told, így lesz ellenállás. A pózt legalább 1 percig tartsd meg, ha tudod és kényelmes.

https://www.healthline.com/

3. Gyermek póz (Balasana)

A Gyermek póz segítségével a test mélyen relaxálhat. A test számára egy rendkívül megnyugtató helyzet, ahogy a törzs előrehajlik. Segít a hátfájás enyhítésében, valamint remekül nyújtja a derekat és a csipőt. A hát, a csípő, a comb és a boka izmait, szalagjait szintén gyengéden nyújtja.  A menstruációs és az endometriózisos fájdalmakra is nagyon hatékony. 

Térdelj a jógaszőnyegre, majd a lábfejed érintkezzen a szőnyeggel. A térdeid szélesen nyisd ki, ereszkedj a sarkaidra ülőhelyzetben. Az a jó, ha érzed, hogy nyúlik a combizomzatod. Dőlj előre,  hogy a törzsed a két combod közé kerüljön. A homlokod érintkezzen a szőnyeggel. Már érezni fogod a nyúlást a csípőd és a derekad környékén, valamint a hát és a nyak izmainak nyúlását is érezned kell. 

https://www.healthline.com/

4. Lefekvő hőspóz (Supta Virasana)

Ez a póz gyengéden nyújtja a hasat és a medencét, és segít enyhíteni a fájdalmat, a puffadást és a kényelmetlenséget. Az intenzitás csökkentése érdekében ezt a pózt egyszerre egy lábbal végezd. A fej és a nyak megtámasztásához hozz létre támaszt a párnák segítségével.

Először térdelő pozícióba kerülj úgy, hogy a térdek belső oldala összeérjen. Mozgasd a lábat a csípőnél szélesebbre, a lábak teteje érintse a padlót. Pihentesd a feneket a jógaszőnyegen a lábaid között. Dőlj hátra, és az alkarodat, valamint a könyöködet támaszd, majd finoman dőlj a hátadra. A karjaid helyezd a tested mellé. Tartsd ezt a pozíciót legalább egy percig, ha kényelmes. 

https://www.healthline.com/

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves