Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

4 furcsa tünet, ami rákra is utalhat

2024. február 19.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség
4 furcsa tünet, ami rákra is utalhat
© Shutterstock

A rák esetenként egészen szokatlan tüneteket is produkálhat.


Meglepő lehet, de a rák olykor nem egyértelmű jeleket mutat. A daganatos betegség típusától függően a diagnosztizálás módja is eltérhet.

Míg bizonyos betegségek könnyen és korai fázisban észrevehetőek, vannak olyan ráktípusok is, amelyek általános, vagy éppen veszélytelennek tűnő, legfeljebb kellemetlennek mondható tünetekkel jelentkeznek.

Minden daganatos betegségre igaz, hogy minél korábban derül fény a betegségre, annál eredményesebb lehet a kezelés. A szakemberek éppen ezért igyekeznek felhívni a figyelmet a legfontosabb jelekre.

A rák ilyen tünetekkel is jelentkezhet

A daganatos betegségek első jelei akár ezek az ártalmatlannak tűnő tünetek is lehetnek:

Köhögés

Mindenki köhög alkalmanként, akár egy légúti megbetegedés is okozhatja, ám ha 2 hétnél hosszabb időn át fennáll, akkor mindenképpen indokolt egy alapos kivizsgálás.

Zúzódások

A hétköznapok során bármikor előfordulhat, hogy egy-egy testrészünket beütjük, a sérülést pedig egy véraláfutás jelzi, amely viszonylag lassan szívódik fel. Ám ha valaki hirtelen egyre több foltot fedez fel magán, amelyek nem zúzódás következtében alakultak ki, akkor azonnal orvosi segítséget kell kérni.

rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A nyálkahártya változásai

A szájban sokféle elváltozás kialakulhat: afta, herpesz vagy éppen apró sebek, amelyeket saját magunknak okozunk evés közben. Aki azonban azt tapasztalja, hogy hosszabb időn át is fennáll egy-egy tünet, annak érdemes részt vennie egy szűrővizsgálaton.

Gyomorfájdalom

Bár sokakat érinthet a gyomorfájdalom, mint jelenség, de fontos tudni, hogy ez egyáltalán nem normális. Akinél hányinger kíséri, vagy rendszeresen előfordul, annak mindenképpen indokolt egy szakorvos felkeresése.

A fenti tüneteket számos egyéb kórállapot is okozhatja, de akinél egy vagy több is jelentkezik, annak érdemes egy teljeskörű kivizsgálást kérnie, mert csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves