Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Otthon, édes otthon

Ezt az 5 növényt tilos otthon tartani - nagyon veszélyes lehet

2023. augusztus 10.

2 perc olvasás

ELLE

növények egészség életmod
Ezt az 5 növényt tilos otthon tartani - nagyon veszélyes lehet
© Shutterstock

A növények rengeteg energiát adhatnak az otthonuknak, ám vigyázni kell, mert nem mindegy, hogy mit választunk. 


Fontos, hogy a növényeket ne csak méret és szín szerint válasszuk ki az otthonunkba, hanem azt is nézzük, hogy egészségesek-e ránk nézve. Sok növény túlságosan is pollentermelő, ami az allergiásoknak nem tesz jót, sőt nyáron a tünetek még inkább súlyosbodhatnak. 

1. Disznóparéj vagy amaránt

A disznóparéj, más néven amaránt kiváló pollentermelő és az allergiásokat nagyon megbetegítheti. Vannak azonban jótékony hatásai is, ugyanis az amaránt vastartalma mind mennyiségileg, mind minőségileg kiemelkedő. Kalciumforrásként is tökéletes, hiszen kalciumtartalma meghaladja a tejét, illetve biológiai hasznosulás szempontjából a legjobb kalciumforrás. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében.

2. Leander

Hiába gyönyörű. de a leander fogyasztása akár halálos is lehet. Egy kisgyermek számára egy levél is elég lehet, hogy megtörténjen a baj. A mérgezés tünetei az alacsony pulzusszám, a remegés és az álmosság. Az egyik legkedveltebb dísznövény hazánkban is, azonban érdemes vigyázni vele. 

3. Hortenzia

A hortenzia szintén veszélyes, ám az tény, hogy jóval többet kell belőle fogyasztani, mint a leanderből, hogy a mérgezés tüneteit produkálja valaki. Ennek ellenére érdemes odafigyelni, és az állatokra is rossz hatással lehet, ha fogyasztanak belőle, valamint a gyerekekre is. 

4. Aloe Vera

Az aloe vera növény rendkívül hasznos az ember számára. A gélt bőrünkre használjuk, sőt a levét is ihatjuk, hogy segítsük az emésztést, tehát tényleg a gyógyító hatásairól ismert. Kevesen tudják azonban, hogy a házi kedvencek számára már egyáltalán nem jó, ugyanis a latex (aloe juice, a növény bőre alatt) mérgező. Ha egy kisállat megeszi, akkor hasi zavarok és görcsök fognak jelentkezni nála.

5. Liliom

A macskatulajdonosoknak érdemes kerülni a liliomot az otthonukban, ugyanis ha bejut a cicák szervezetébe, akkor a veséjük is leállhat. A macskáknál már nagyon kis adag is súlyos problémát okozhat, ugyanis a növény minden egyes része, de még pollenje is mérgező, akár egyetlen apró harapás is végzetes lehet az állat számára.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves