Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cast iron kollekció © Bezzeg Gyula
Cast iron kollekció
design: Király Adrienn és Szalai Bálint, gyártó: itthon. / Antal Öntöde

A főzőedények a leghétköznapibb tárgyaink. Ám ha az Örökség öntöttvas kollekcióról van szó, érdemes a fedő alá nézni és megismerkedni a filozófiával, amely mentén ezek a praktikus használati tárgyak megtelnek érzelemmel – köszönhetően az itthon. alapító-tervezőinek. Király Adrienn és Szalai Bálint a vajdasági kézműves közösség értékeit ötvözte a kortárs designnal. Ezt jól kifőzték!

Ha hiszünk abban, hogy a bennünket körülvevő tárgyak hatással vannak ránk, akkor arra is odafigyelünk, milyen bútorokkal, berendezési tárgyakkal, eszközökkel lépünk kölcsönhatásba. Ha belegondolunk, hogy az otthonunk mely helyiségében vagyunk nap mint nap, sőt percről percre kapcsolatban a tárgyainkkal, akkor az kétségkívül a konyha. De vajon fontos fűszer a design a konyhában? Meg lehet szeretni egy edényt?

Király Adrienn és Szalai Bálint az itthon. alapítói. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakán tanultak, majd közös életet és szakmai utat választva megfordultak Londonban, Barcelonában, Amszterdaman és Kiotóban is. Miközben nemzetközi tapasztalataik egyre gyűltek, mind erősebben szólították őket lokálpatrióta érzelmeik. Bálint szülőföldjén, a Vajdaságban sok nagyszerű mesterember él, azonban kevés, túl kevés a lehetőség. Az itthon. a vajdasági kézműves és kisipari hagyományokra, tudásra és a kortárs design eszközeire támaszkodva állítja elő a tárgyait, új piaci lehetőséget teremtve a közösség számára. A termékek, ahogyan az edények is, kis szériában készülő és hosszú élettartamú hétköznapi tárgyak, amelyek egy otthon érzelmi és funkcionális igényeire reagálnak.

Az Örökség kollekció öntöttvas edényekből áll. Ezeknek a konyhai tárgyaknak nagy hagyományai vannak, és jó okkal. Egyrészt az öntöttvas egy olyan tartós és vegyszermentes anyag, amely kiváló konyhai felhasználásra, másrészt a vasöntés technológiája fenntartható és körkörös gyártási folyamat, mivel az anyag számtalanszor újrahasznosítható. Adrienn és Bálint módszerének kulcsmomentuma, hogy nem a terveikhez keresnek kivitelezőt, hanem fordítva: kifejezetten a műhelyek adottságaihoz igazodnak. A szabadkai Antal Öntöde esetében adott egy közel száz év tapasztalatával bíró családi vállalkozás, amelynek a fő profilja az ipari gépalkatrészek gyártásától az egyedi, művészi alkotásokig terjed. A cél az volt, hogy a készítő története és kéznyoma megjelenjen a közösen létrehozott tárgyakban, ezért a rájuk jellemző műszaki és művészi szemléletmód ötvözése jellemzi a kollekciót. A vasöntés technológiája új léptéket és kihívást jelentett a márka számára, hiszen – szemben az eddig kézműves módszerekkel előállított tárgyakkal – ezek az edények szerszám alapján, kisebb sorozatokban készülnek. Az egyediség keresésére a fogók adnak választ, amelyek 3D minták alapján születnek, és reflektálnak a műhely szoboröntő tevékenységére. A serpenyő nyelét megfogva kézi esztergálású, natúr és fekete (ebonizált) fa tapintható, felülete lenolajjal és méhviasszal kezelt.

Az itthon. együttműködése az Antal Öntödével olyan kollekciót eredményezett, amely magában foglalja az anyag és a technológia minden előnyét, ezzel egyidejűleg magán viseli készítője kézjegyét. A fogantyúk a családra utaló szimbólumokat idéznek, mint egy gyűrű, amely generációról generációra öröklődik. És ahogy egy mesterség is szállhat apáról fiúra, úgy válhat az edénykollekció családi örökséggé, talán a legősibb szeretetnyelvünket, az ételt közvetítve.


Weboldal

Instagram

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év terméke további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE