Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Re-built Glass Doors Tolóajtók újrahasznosított üvegből © Deák Zsuzsanna
Re-built Glass Doors Tolóajtók újrahasznosított üvegből

Deák Zsuzsanna ezer fokon ég. Hivatása, személyes hitvallása és szenvedélye egyaránt az üveg és a fenntarthatóság körül forog. Ebből és persze két év anyagkísérletből született meg a Re-built Glass. Az új üvegkerámia forradalmat hozhat az építészeti üveghulladék, az upcycling és a design  fogalmának összeolvasztásában, legalábbis mi ezt éreztük az általa alkotott monumentális üveg tolóajtó előtt állva.

 

Az üveghegyen innen és Szegeden túl, Domaszéken él és alkot Deák Zsuzsanna üveg- és kerámiatervező művész. Miután letett arról, hogy kajakos olimpikon legyen, új vizekre evezett, és a művészet felé fordult. Az üveggel immár 28 éve ápol jó barátságot, mígnem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ösztöndíjasaként, a mester képzés keretein belül begyűjthette sajátos arany érmét:

két év intenzív kísérletezéssel megalkotott egy eddig nem létező, új matériát.

A Re-built Glass az üveg és a kerámia fúziójából született, nehéz pályán, hiszen a szakma álláspontja szerint ez a két anyag nem összetársítható.

Zsuzsannát azonban ez még inkább feltüzelte. Szakmai elhivatottsága és fenntarthatóság iránti elköteleződése mára lenyűgöző üvegfelületek és építészeti elemek formájában öltenek testet. A Re-built Glass a szennyezett építészeti üveghulladék és az üvegiszap újrafelhasználására ad választ a design szcénába emelt iparművészet segítségével. Nem véletlen, hogy tavaly a 360 Design Budapest kiállításon óriási sikert aratott a sárga és türkiz betétes üvegpanelekből megalkotott mozgófala. Zsuzsanna nem is debütálhatott volna stílusosabban ezzel az új szilikát anyaggal!

Az impozáns látvány mögött felsejlik az innováció, de legalább ilyen súllyal van jelen az ökológiai szemlélet, nem különben az a felismerés, amelyre az üveghulladék-feldolgozás vizsgálata során jutott a tervezőművész.

Megdöbbenve tapasztalta ugyanis, hogy az építészeti üveghulladéknak csak kis százalékát hasznosítják újra a cégek, tekintve, hogy a szennyezett, színezett, illetve dróthálós üveget nem lehet a gyártásban reciklálni. Ezek sorsa, hogy hulladékudvarokban felőrlik, majd egyszerűen a föld alá kerülnek. És ott van még az üvegiszap, amelyre az építészeti üveggyárak szintén nem kívánatos „elemként” tekintenek. Nos, ez a porszerű anyag és a szennyezett építészeti üveghulladék került Zsuzsanna figyelmének fókuszába.

Mohácsi András, a mesterdiploma témavezetője mellett Polyák János üvegművész, Kemény Péter és Zakar István keramikusművészek, valamint a Pannon Egyetem anyagkutató tanszékén Korim Tamás figyelte és segítette a munkát. Így biztos közegben érezhette magát a kísérletező, amikor a különféle keramikus mázak és lágyítók végre találkozhattak az üvegtörmelékkel. A fusing technológiával életre hívott különleges üvegkerámia győzelem az üzemi szintű pazarlás fölött, ugyanakkor design megközelítésben is kivételes. A Re-built Glass a maga nemében páratlan.

És mi vezetett az üvegajtó koncepciójáig? A Zsuzsanna domaszéki műhelyében zajló átalakítás, melynek során a modern és a népi építészet – valamint két tér – összekapcsolását a fényre, pontosabban az üvegre bízta.

Az üvegre, amely az egyik első, ember alkotta mesterséges anyag, és amely magában rejti a megújulás lehetőségét.

A Re-built Glass tolóajtó nem csupán kortárs dísze az otthonoknak és közösségi tereknek, de fontos lépés a fenntartható jövő felé is.

Hogy Zsuzsanna kísérletező kedve nyomán egy új hőszigetelő anyag: a habüveg is megszületett, az már tényleg csak hab a tortán!

További információkért látogass el a tervező weboldalára is! 

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év fenntartható kezdeményezése további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE