Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Blass Nova lámpa
Blass Nova lámpa
design: Danczkay Péter, gyártó: Oleant

Egy lámpa nem csupán esztétikai elem, amely jól mutat a nappaliban, annál jóval több: a fény forrása, amely kihat az életünkre, hangulatunkra. A lámpatervező tulajdonképpen a fény művésze, Danczkay Péter pedig kimagasló szintet ért el ebben a műfajban. Alkotása, az üveg és a sárgaréz találkozásából született Blass Nova függeszték a legfényesebb csillag az Oleant egén. Ragyogó jelenség!

 

 

A csillagászat és a mérnöki tudomány külön-külön is izgalmas és szerteágazóan színes terület, Danczkay Péter azonban ezek keresztmetszetében, vagy még inkább szimbiózisában tervezi világítástechnikai termékeit. Egyszerűen „lámpának” nevezni az Oleant márkanév alatt megszülető tárgyakat szinte nem is lehet, inkább kortárs műalkotások ezek, amelyek új fénybe állítják a funkcionalitást. A tervezés legfőbb inspirációja Péter számára a Nap: a világegyetem legkáprázatosabb világítóteste, amely csillagászati tanulmányai során ejtette őt rabul. A Nap természetes, homogén fényét és annak minden szépségét igyekszik terveiben visszaadni. Precíz formák, aprólékos részletek jellemzik a formanyelvét – középpontban a csillagászati elemekkel –, amelyhez erős mérnöki vízió és gyártásfelülegyelet társul, hiszen minden egyes világítótestet emberi kéz alkot, állít össze.

Minden Oleant design sajátja az innovatív tervezés, az anyagok kreatív felhasználása, a kivételes világítási kép és a kompromisszumok nélküli minőség. A Blass Nova mindezek csúcspontját képviseli. Valódi státuszszimbólum. A sárgaréz és az üveg ízléses kombinációjával egy figyelemre méltó sziluett született, amely barátságos, meleg környezeti fénnyel ajándékoz meg. A tervezés teremtő pillanata az volt, amikor a milánói Salone del Mobile kiállításon Péter meglátott egy üvegdarabot. Mint világítástervezőnek, mi más lehetett volna az első gondolata, mint hogy vajon hogyan lehetne lámpává alakítani? A kérdést tettek követték, és néhány próbalaminálás elvégzése után gyorsan kiderült, hogy az üveg és a sárgaréz párosítása igen ígéretes, továbbfejlesztésre érdemes munkaterület. Persze akadt számos akadály és kihívás is, így miután kialakult a végleges design, még további nyolc tesztlaminálásra volt szükség. Végeredményként napvilágot látott a Blass Genesis, majd nagyobb párja, a Blass Nova.

A novák olyan felrobbanó csillagok, amelyek szabad szemmel is érzékelhetők a Földről, ám évszázadonként csak néhányszor adatik meg, hogy az ember szemtanúja legyen ennek a csodás természeti jelenségnek. A Blass Nova ezen ritka pillanatok megtestesítője, a maga egy méteres átmérőjével önmagában is kijelentés: elegáns, méltóságteljes, mégis könnyedén kecses. Éjjel vagy nappal, kikapcsolva vagy bekapcsolva a vágy tárgya. Péter, aki Kanadában született, és az amerikai Bostoni Egyetemen és a Stanford Egyetemen szerzett  bolygó- és űrtudományi, valamint építőmérnöki diplomát, szenvedélyesen szereti a fényt. A Blass Nova egy design-üzenet, ha úgy tetszik óda a fényhez. És mivel a műalkotásokat szemlélve a befogadóknak eltérő személyes értelmezéseik lehetnek, a Blass Nováról a Nap, a Szaturnusz, egy szupernóva, míg másoknak egy különleges szem jut az eszébe. Péter szerint ezek mind érvényes értelmezések, míg ő maga ezerarcú lámpának nevezi, a látószögtől, a helytől és az általa kiváltott érzelmi reakciótól függően változhat róla a benyomás.

A Blass Nova több nemzetközi elismerést, a Muse Design Awards és az European Product Design Awards díját is elhozta már, itthon pedig a Műcsarnokban is feltűnt. Biztosak vagyunk benne, hogy egyre gyakrabban látjuk majd a Blass Novát!


Weboldal

Instagram

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év terméke további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE