Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szakos Andrea
Szakos Andrea
belsőépítész

Mi a közös a NATURALii Concept Store-ban, a Farrow & Ball festékbrandben, a MARAND-ban és belsőépítészetben? A válasz egyértelmű: Szakos Andrea. Igazi sokoldalú tehetség, aki a belsőépítészet területén elismert szaktekintélynek számít – a szakmát minden oldalról remekül ismeri, legyen az akár a tervezés és kivitelezés folyamata, vagy éppen a betervezett termékek értékesítése. 

Pályafutását zongoristaként kezdte, azonban a szakma nem biztosította számára a benne rejlő kreatív energiák kamatoztatását. Mivel már gyermekkora óta igazi alkotó (foglalkozott festészettel, szobrászattal, valamint koreográfiák létrehozása), a lakberendezést természeténél fogva vonzónak találta, mivel mindent összefogott, ami ő volt, és ami őt foglalkoztatta.

“A zenéhez hasonlóan a téralkotáshoz is szükség van a biztos stílusismeretre, arányérzékre, egyfajta előadói készségre, alázatra, fegyelemre és persze kitartásra. A zenei múltamnak és az egykori művésztanáraimnak sokat köszönhetek.” 

Első igazi megrendelése egy családi ház földszintjének megtervezése volt. Andrea hamar nagy sikereket ért el tervezői munkájával, ugyanis az elkészült projekt egy lakberendezési magazin címlapjára került. Talán ez a momentum volt enteriőrtervezői pályafutásának egyik legmeghatározóbb pillanata. 

Nem meglepő, hogy az utazás kulcsfontosságú tevékenység számára: különböző kultúrák ismerete, az afrikai kézműves textilek, faragások, bármilyen fonott-szőtt dekoráció, a színes-mintás szőnyegek, a párizsi művészeti galériák, valamint a marrakechi iparművészek mind-mind nagy hatást gyakoroltak tervezői szemléletére. Erről tanúskodik saját brandje, a MARAND is, amely saját tervezésű és gyártású termékek mellett az utazások során megismert varázslatos, egzotikus kiegészítők forgalmazását  is magába foglalja.

“A kihívásokkal teli terekből lehet a legjobb eredményt kihozni, például egy aránytalan teret színekkel, különböző térelemekkel megbolondítani, hogy az maximálisan élhető legyen és kellemes hangulat járja át.”

Időnként franciásan romantikus tereket, sokszor hangsúlyos, színes elemekkel tarkított lakásokat vagy éppen marrakechi dekorációval fűszerezett enteriőröket tervez – stílustól függetlenül munkáiból mindig a rend és egyensúly sugárzik. Nem véletlenül jeleskedik több különböző stílusban is: minden irányzatban meglátja a szépséget.

“Ritkán fordul elő, hogy valamilyen megrendelést a stílusválasztás miatt visszautasítok."

Korábban olasz contemporary jellegű lakásokat tervezett, azonban lassan három éve az úgynevezett “etnoskandináv” irányzat felé terelték munkái. Amellett, hogy fantasztikus anyag- és színismerettel rendelkezik, a NATURALii Concept Store biztosítja a megfelelő hátteret az enteriőrök felszereléséhez. Talán nem meglepő, hogy másik attribútuma a Farrow & Ball festék: már hosszú évek óta minden egyes megrendelésénél megjelennek, mert egészen rendkívüli színvilágot és felületi megjelenést biztosítanak.  Tizenhárom éve képviseli a márkát, így különösen nagy tapasztalatot szerzett a megfelelő árnyalatok kiválasztásában,  a színharmónia összeállításában. Az egyszerű, természetes anyaghasználatú téralkotás és az izgalmas anyag- és stíluspárosítások a tervező védjegye és specialitása.

Egyik legutóbb befejezett munkája egy tenerifei nyaraló volt: a csodálatos helyszín, az Atlanti-óceánra és a Los Gigantes óriás szikláira nyíló pazar kilátás, valamint a kihívásokkal teli, angol és spanyol kivitelezőkkel folytatott közös munka (mindezt többezer kilométerre az építkezéstől) életre szóló élménnyé tették a projektet. Rendkívüli nehézségeket rejtett a “kivitelezési kultúra”,- és színvonalbeli különbség, emellett bonyolult folyamatnak bizonyult a tervezett designhoz megfelelő lokális anyagok, bútorok és kiegészítők felkutatása is, de a végeredményért megérte vállalni a számtalan nehézséget és kockázatot. 

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTS A GALÉRIÁRA: 

article-gallery-img


Ha érdekelnek Szakos Andrea további munkái, látogass el a weboldalára, és kövesd be Instagramon

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év designere további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE