Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VPI Beton
VPI Beton

Padok és asztalok, ivókutak, hulladékgyűjtők, biciklitárolók és még sorolhatnánk a tértárgyakat, amelyek meghatározzák az utcaképet, és komfortosabbá teszik a rajtuk, közöttük, körülöttük megfordulók mindennapjait. A VPI Beton csapatát az utcabútorok „fenegyerekeinek” is nevezhetnénk, mert élükön Varga Péter István építésszel merészek, innovatívak és szabadon játszanak választott anyagukkal, a betonnal. Erős márka!

Feladata-e egy városnak, hogy ne csak zárt ajtók mögött berendezett otthonok halmazaként értelmezhessük? Hogy túl a küszöbön, az utcák, terek és megállók ne csupán az útról, a teljesítendő távolságokról szóljanak? A VPI Beton számára a fenti kérdések költőiek.

Alakíthatósága és szilárdsága miatt a beton a kortárs építészet és formatervezés egyik legfontosabb anyaga. Erős, amelyre lehet építeni, akár egy brandet is. A VPI a köztéri betonbútorok tervezésében és gyártásában definiálja magát, ám ahogy a beton receptúrája, ez a szikár cégmeghatározás is jóval árnyaltabb képet fest, ha közelebb lépünk. 2012 az első legfontosabbnak tartott évszám a vállalkozás számára, amely saját betonreceptúrák és öntési technológiák kifejlesztésével telt. Ez a kemény munka alapozta meg, hogy rátalálva az egyedi anyagösszetételekre és technológiai eljárásokra, újgenerációs utcabútorok születhessenek. Karcsú és összetett formák, szokatlanul finom felületek segítik, hogy jó barátságba kerüljünk ezzel az anyaggal. Az már külön bravúr, hogy a beton tulajdonságaiban rejlő szabadság is tovább él a VPI tárgyaiban és projektjeiben, arra ösztönözve az embereket, hogy új módon használják köztereiket és városaikat.

Az alapító betontárgyak iránti szeretete a munkatársaknak is súlyponti motivációja. Szeretik elemezni a köztéri projekteket, megtervezni a tárgyakat, kifejleszteni a betonkeverékeket vagy bonyolult zsaluzatokat készíteni. A márka és a beton karakterisztikáját, köztéri bútorokra szabott esztétikáját magasan képzett szakemberek, építészek, tájépítészek, formatervezők alakítják. Ez egy közös munka, akárcsak a helyek, ahová a betonbútorok kerülnek. 

Miután 2013-ban a ZIGZA betonpad-rendszerük Magyar Formatervezési Díjat nyert, a VPI felé fordult figyelem egy percre sem lankadt. Pár év elteltével befutottak az első nemzetközi díjak és megrendelések is, mindeközben sorra készülnek az egyedi belsőépítészeti elemek, mosdók és konyhabútorok, a nagyvárosainkban pedig egyre több VPI betontárgy tűnik fel. Eddigi egyik legnagyobb projektjük a Millenáris Széllkapu építéséhez fűződik. Aki sétált már ebben a kellemes kortárs parkban, biztosan felfedezte az állatmintás betongrafikával díszített lapokat, de többféle betonpad, az ülőtámfalak és az ivókutak is mind-mind a márka gyártmányai. Továbbhaladva: az M3-as metró vonalán munkanapokon átlagosan félmillióan utaznak. Hogy ezt az átfogó rekonstrukció lezárultával milyen hangulatban tehetjünk, abban a VPI Betonnak is szerves szerep jutott. Több állomáson is a LUNGO betonpad kínálja magát az utazónak. Nagy-Mihály Márk terve formanyelvében hű maradt a kék vonal eredeti, áramvonalas ülőbútoraihoz, csak épp nem műanyagból, hanem betonból öntve – 3 év tervezés, 2 év gyártás és telepítés, óriási munka. A VPI együtt él a várossal. VELÓ mobil biciklitárolójuk – amely a burkolat megbontása nélkül, egyszerűen telepíthető – nemcsak a kerékpárosok elismerését vívta ki, de az iF Design Awards 2023 díját is elhozta.

Külön polcon tartják számon a Fülöp Fruzsinával közösen tervezett KAVICS ülőbútort. Ez a betonobjekt az utcai szemlélő számára is könnyen befogadható, barátságos forma, ugyanakkor szakmai szemmel nézve erősen feszegeti az anyag határait. Hogy ez mégis sikerült, azt jelenti: nincs olyan forma, amit a VPI ne tudna betonból megvalósítani. Ebben áll a márka ereje.

VPI Beton

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év márkája további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE