Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Vandor Studio
Vandor Studio

Textília egyenlő puha ölelés, gyengédség, biztonság. Vándor Krisztina kortárs textilműhelye, a Vandor Studio ezen elemi emberi igényeinket táplálja kivételes mértékű szakmaisággal és nem kevesebb pozitív érzelemmel. Párna, pléd, gyerektakaró vagy asztalnemű? A márka minden darabját átszövi a figyelmesség, a mértékletesség és az időtálló design – na meg egy régi mesterség tudásának továbbörökítése.

A Vandor Studio sok szempontból esszenciális márka. Vándor Krisztina tervező- és szövőművész vállalkozásában úgy mozgatja a szálakat, hogy közben világokat egyesít: kéművesség és design, minták, színek és szimbólumok, textilek és taktilis érzékelés kerülnek egyetlen közös platformra.

A márka alapértéke Krisztina személyes és tervezői attitűdje. Nagy felelősséget érez magán pusztán amiatt, hogy tárgyat alkot. Hiszen annyi mindennel vagyunk körülvéve, és olyan gyors tempóváltásban élünk, hogy egyetlen út állhat csupán az alkotó előtt: maradandó értéket teremteni. Olyan termékeket, amelyek kiállják az idő próbáját. Ehhez a megközelítéshez prémium minőségű és minősített forrásból származó alapanyagok csatlakoznak, amely a Vandor Studiónál nem érdem, hanem alapvető igény. A textilek a könnyű tisztíthatóság, formatartás, színtartás, tartósság, természetesség és káros anyagoktól mentesség okán az emberközpontú és környezeti erőforrásokat tisztelő design példái is.

Technológia és stílus különleges kapcsolatba lép egymással. Krisztina stílusa nem harsány, ugyanakkor anyagösszetételben, színekben és textúrákban gazdag. Textíliái az enteriőrbe simulva szeretnének adni, gazdagítani, összehangolni. És akkor szőjünk! Krisztina választottja a nyüstös és jacquard szövés – eszköztárában remekül megfér egymás mellett a gépi és a kézi szövési technológia. Mérhetetlen munkaóra áll egy-egy egyedi exkluzív darab elkészítésében, a kisszériás darabok mögött pedig személyes ihletésű történetek rejtőznek, amelyek tapintható lelket öntenek a textilekbe. Azon sem csodálkozunk, hogy a műhelyben a szövőszékeknek és más eszközöknek nevük van. A munka 1950-60-as évekbeli szövő alkalmatosságokon zajlik, mert ezeket még termékek készítésére és nem hobbiszövésre építették; családi segítséggel és rengeteg munkával újították fel mindet. A szövés Krisztina által művelt vállfaja és stílusa rendkívül nagy precizitást igényel, aminek része az eszközök és a technológia mély ismerete. A lyukkártyás nyüstös fejeket nemcsak használni kell tudni, de megjavítani is. És ő mára pontosan tudja, melyik eszköznek mi a nyűgje-baja. Ám a szövés az érzékekről szól: nem csupán látni kell, hanem érezni a ritmust, hallgatni és „olvasni” a zörejeket. Előbb hallja meg például egy fonalszál elpattanását, minthogy szemmel érzékelné.

Ez az érzékeny szakmai hozzáállás is beköltözött 2020-ban a budapesti látványműhelybe, amire fontos mérföldkőként tekint Krisztina. Ahogy arra is, amikor még friss márkaként a Bagatelle Gardenhouse bizalmat szavazott neki, és díszpárnák, kézzel tűzött szőnyegk, plédek és asztalneműk egész sorozatát készíthette el a butikhotelbe. De említhetnénk a Netflix nagy sikerű sorozatát is, hiszen Krisztina komoly rekonstrukciós munkájának köszönhetően ölthette magára kabátját a Shadow and Bone egyik szereplője. Kislánya érkezésével Krisztina iparművészi énje csak újabb árnyalatokkal gazdagodott. Márkáját szeretné Európa-szerte ismertté tenni, újabban kikacsint textiles társterületekre is. Mi pedig szeretjük, hogy mindig terveket szövöget.

Weboldal

Instagram

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év márkája további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE