Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Komok
Komok

A Komok egy bútor- és designmárka, ahol a komok az alapértékek: kommunikáció, kompozíció és kombináció. Juhász Norbert és Nagy Péter le sem tagadhatná építész mivoltát, hiszen bútoraik építészeti igényű alkotások – igaz, jócskán lekicsinyítve. Mi persze nagyra értékeljük a Komok technikai és funkcionális részletekre is figyelő, fenntartható törekvéseit, amelyek egy archaikus anyaghoz, a fához kötődnek.

 

Bármilyen aspektusból is tekintjük, az ember és a fa kapcsolata kivételes. Amikor a Komok alapítói, Juhász Norbert és Nagy Péter 2015-ben építészmérnökként kisétáltak a BME kapuján, még külön utakon tették. Pár év elteltével mindketten elvégeztek egy asztalosképzést, majd egy együtt kidolgozott nemzetközi pályázat kapcsán közös gyökereket eresztettek: ez lett a Komok.

Nem volt semmi rizikó az „összebútorozásban”, hiszen addigra világossá vált, hogy a két építész közös szemlélet mentén képzeli el a munkát. A bevezetőben felsorolt három kom – kommunikáció, kompozíció és kombináció – sűríti magában azon értékeket, amelyek a bútoraikat és projektjeiket mint térbeli, műszaki és funkcióval felruházatt alkotásokat jellemeznek.

A márka modelljét az építőiparban működő „generál építésziroda” elvéből emelték át. A vezető építész jó problémamegoldó, összefüggésekben gondolkodik, érzéke van az esztétikához, a műszaki tartalomhoz, az üzlethez és minden releváns komponenshez ért annyira, hogy tudjon kommunikálni az adott terület szakemberével. És mivel egy épület sem egyetlen szakember munkájával jön létre, a Komok is úgy gondolta, hogy hazai tervezőkkel és műhelyekkel közösen nyújt magas színvonalon kivitelezett, fenntartható megoldásokat. Ezek lehetnek kisszériás darabok vagy épp projektalapú egyedi bútorok, belsőépítészeti feladatok. Tervezés, kivitelezés, tanácsadás, forgalmazás – mind a Komok kezében, saját stúdióval, műhellyel és széles tervezői, gyártói hálózattal. 

Ez a munkakultúra, vagyis a projektalapú termékfejlesztés a márka egyik kulcsfontosságú szolgáltatása, amely az arra nyitott kreatívok, belsőépítészek és más szakemberek számára igazán értékes. Az évek során olyan csapat alakult ki a Komok holdudvarában, akik segítségével a famegmunkálás mellett minden más feladatot is hazai munkaerővel oldhatnak meg. Egy tervezői kollaboráció, megosztott tudás eredményéről az Elle Decoration hasábjain is beszámoltunk már. Az Onyx Műhely különleges három lábú ülőalkalmatosságai ugyanis a Komok és az URBA közös projektjének keretein belül készültek el. Ha már siker, itt említjük meg a Szeglet Közösségi és Élménytérből ismerős Kapszula lámpákat, amelyeket a Big See Awards-on is díjaztak. Ezt a projektet Pálfi Dániel Illéssel együtt jegyzi a Komok. Legyen szó magyar tervezőkkel fejlesztett termékről vagy designstúdió minőségről, a Komok egy dologban konok: nem mond le a körforgásos gazdasági modellről. A fenntarthatóság megmutatkozik már a tervezőasztalon, később a gyártásban a megújuló, illetve újrahasznosítható anyagok, a hazai munkaerő alkalmazásában egészen addig, hogy ügyfélszolgálatot kínálnak az alkatrészek cseréjével kapcsolatban.

Norbert és Péter szerint ugyanis csak akkor van értelme új tárgyakat készítő márkát létrehozni, ha az a túlfogyasztásra berendezkedett világban nem a meglévő zajt erősíti, hanem alternatívát kínál. Választási lehetőséget, hogy egy fenntartható és megfizethető, ugyanakkor design megközelítésben is magas színvonalú márka mellett dönthessünk.

Weboldal

Instagram

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Eredményhirdetés hamarosan.

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év márkája további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE