Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Hornyai Kamilla
Hornyai Kamilla
szőnyegkészítő

Funky, figurális vagy éppen absztrakt, amorf formák, és élénk színek minden mennyiségben – mindez egy nem hétköznapi médiumon megjelenítve. Hornyai Kamilla, a KATMA studio tulajdonosa két évvel ezelőtt kezdett bele a játékos faliszőnyegek készítésébe, azóta sikert sikerre halmoz és gőzerővel halad felfelé a magyar kézműves designpiac ranglétráján. 

A szőnyegkészítéshez vezető utat már egészen korán, gyerekkorában előkészítette: kézműves tevékenységekkel, ékszer-, ruha- és dísztárgykészítéssel szórakoztatta magát és ajándékozta meg legkedvesebb családtagjait. Évekkel később érdeklődni kezdett a kortárs képzőművészet iránt, és ugyan gyakran látogatta a legfrissebb tárlatokat, és maga is vágyott az alkotás örömére, félelmei visszatartották. “Szerencsére az akaratom végül felülmúlta a félelmemet és rájöttem, hogy feleslegesen tiltom meg magamnak az alkotást, hiszen nem fog történni semmi ha nem készítek rögtön kiemelkedő műveket.” A covid időszaka alatt felbátorodott: eleinte punch needle technikával kezdett faliképeket készíteni (időigényes szőnyegkészítési technika, lyukasztótű segítségével szúrják be a fonalat a vászonba), végül egy videó inspirálta a gépi szőnyegkészítésre: ez a varázslatos eszköz indította el Kamillát a KATMA, és a siker felé vezető úton. Hamar megrendelte a gépet, azonban a kiszállítás tovább tartott: a várakozás édes érzése kreatív energiával töltötte meg, izgatottan tanult, szőnyegterveket rajzolt, így mire a gép megérkezett, Kamilla már felkészülten állt a szőnyegkészítés első, felszabadító mozzanata előtt. Azóta minden faliszőnyegét az ún. handtufting technikával hozza létre - ez egy olyan szőnyegkészítési módszer, amelynek során gyakorlatilag betűzik, egy pisztolyra emlékeztető eszköz segítségével belövik a fonalat a kifeszített vászonra. 

A szőnyegekből csak úgy árad a pozitív energia: a fluid, hullámzó, tarka foltok, a szabálytalan befoglaló formák, a sokszor humoros, bájos illusztrációk nemcsak az enteriőrt, hanem a nézőt is megtöltik jó kedvvel, lelkesedéssel, őszinte csodálattal. Nincs is szebb egy míves, kortárs, kézműves dekorációs elemnél, amely utánozhatatlan karakterével hamar egy helyiség statement elemévé válik. Egy ilyen szőnyeg mellett nincs szükség más dekorációra: maga a szőnyeg öltözteti a teret.  

Az inspiráció pedig – szó szerint – bárhonnan érkezhet. Vasarely geometrikus művei, Philip Guston különleges figurái, Nathalie Du Pasquier izgalmas mintái, Louise Bourgeois változatos alkotásai, gyermekkönyv illusztrációk, valamint saját gyermekkori rajzai is fel-felsejlenek a varázslatos faliszőnyegekben: a kígyókarú tengericsillagot ábrázoló darabokat a lény iránt érzett félelem és csodálat hívta életre.

“Sokan nem tudják, hogy data analytics-szel foglalkozom teljes állásban, a szőnyegkészítés mellett ez is érdekel és folyamatosan tanulok, fejlesztem magam a szakmában. Ha valaki művészeti tevékenységgel kezd foglalkozni egy ehhez nem kapcsolódó munka mellett, a környezete gyakran egyértelműnek tekinti, hogy célja a “hobbijából” munkát csinálni, művészetén keresztül minél nagyobb tőkét felhalmozni. Ez nem minden esetben van így, különbözőek vagyunk, különböző véleményekkel és érdeklődéssel. Számomra az analitika és a művészet tökéletesen megfér egymás mellett, nem mellesleg így megengedhetem magamnak azt is, hogy akár hosszú hónapokig ne készítsek szőnyegeket, ha épp nincsenek jó ötleteim vagy egyszerűen csak nincsen hozzá kedvem, hiszen néha ez is előfordul! Szabadságot ad az, hogy csak olyan munkát vállalok, amilyet én szeretnék, akkor, amikor én szeretném.”

Instagram

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év fiatal tehetsége további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE