Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Godzsák Dávid
Godzsák Dávid
keramikusművész

Hétköznap programozó, hétvégén keramikusművész – Godzsák Dávid öt évvel ezelőtt egy korongozós videó által fedezte fel a kézművesség szépségét. „A kiégésből való kilábalásom fontos része lett a kerámiázás.” Azóta számtalan mesterien, precízen kivitelezett, lenyűgöző tárgy került ki kezei közül: szebbnél szebb natúr vagy éppen vibráló, festékkel bolondított vázák és dekorációs tárgyak. 

 

 

Akárcsak az analóg fényképezőgépek vagy lemezjátszók használata, úgy a kézműves tevékenységek iránti igény is nőtt a digitalizáció térnyerése óta – az emberek vágynak a kézzel fogható tárgyakra és foglalkozásokra, hogy akár csak egy pillanatra is, de kiszakadhassanak a digitális valóságból. Dávid nappali programozói munkája mellé öt évvel ezelőtt csatlakozott be a fazekasság: a korongozás megnyugtató folyamata, valamint az alkotómunka öröme és szabadsága egy pillanat alatt rabul ejtette. 

Érzékenység, végtelen türelem, remek arányérzék és a mesterség iránt érzett mély tisztelet sugárzik munkáiból. Négy évig Koppenhágában élt és tanult – amely a skandináv dizájn egyik legnyüzsgőbb központja, illetve sok deszkás közkedvelt célpontja is, amelyhez erősen kapcsolódik a graffiti kultúrája. Nem is kérdés, hogy a Dániában töltött évek milyen erős behatással voltak későbbi művészetére: az elmúlt évek során egyik legjellegzetesebb, kerámiákon alkalmazott technikája a graffitifújás lett. A már-már puritán skandináv formavilágot és az élénk neonszínű festékeket kombinálva friss, üde tárgyak születnek – erős, hangsúlyos színei különleges egyéniséggel és kortárs lendülettel töltik meg a hihetetlen pontossággal előkészített „alapot”: a tervezett és véletlen jegyek tökéletes harmóniája. Termékpalettájában ugyan különböző típusú és megjelenésű tárgyak sorakoznak – kisebb, kerekebb, alacsonyabb, vagy éppen egészen klasszikus sziluettel rendelkező magas, karcsú nyakú vázák, azonban a hihetetlenül feszes és pontos formavezetés, valamint az izgalmas, véletlenszerű, rikító vagy éppen szelíd árnyalatú foltokkal tarkított felületek fantasztikus egységet képeznek. 

Autodidakta módon, valamint különböző workshopokon sajátította el a fazekasmesterség fortélyait: eleinte Nagy István Róberttől, majd később Koppánhágában a Tortus stúdióban, Eric Landontól vett pár órát. Utána a mesterség iránt érzett szerelem és az alkotás öröme lendítette tovább: a korongozás (és általánosságban a kerámia elkészítésének folyamata) számára egy frissítő, kikapcsolást biztosító szabadidős tevékenység, amelyből rengeteget tanulhat, fejlődhet, kísérletezhet, és akár több év gyakorlás után is finomíthat mozdulatain, tökéletesítheti technikáját. „A legemlékezetesebb dolgok nem pillanatok, hanem a folyamatok: látni beérni a gyakorlás gyümölcsét. Mindig kellemes (és persze meghökkentő) érzés visszagondolni az első kísérleteimre, és arra, hogy most milyen tárgyak kerülnek ki a kezeim közül.” 

2021-ben Horák Debórával karöltve megalapította a Henger Stúdiót, amely egy hangulatos, friss és fiatalos alkotóteret biztosít pályakezdő iparművészeknek vagy akár (workshopok keretein belül) a mesterséggel ismerkedő lelkes, alkotni vágyó közönségnek, ahol a résztvevők szabadon kibontakoztathatják a bennük rejlő kreatív energiákat. A stúdióban workshopokon és egyéni órákon is részt vehetnek a jelentkezők, ahol intenzívebben tanulhatnak korongozni, és megismerkedhetnek az agyagozás technikáival. „Az utóbbi években tagadhatatlanul felvirágzott a kerámia műfaja: sokan lépnek be stúdiókba és készítenek saját tárgyakat – sokan hobbiból, kikapcsolódásból élnek ezekkel a lehetőségekkel.”

Weboldal

Instagram

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év fiatal tehetsége további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE