Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SoundWool Akusztikai panelek újrafelhasznált gyapjúból © Mohai Balázs
SoundWool Akusztikai panelek újrafelhasznált gyapjúból

A világ zajos és hangos, olykor ott is, ahol a legértékesebb a csönd. Temesi Apol nyersanyagkutató-textiltervező különleges paneljei az irodai kultúrába, sőt a privát belsőépítészetbe is beemelve adnak kortárs (újra)megoldást az akusztikai kihívásokra. Ehhez alapanyagként a gyapjú, filozófiaként a 100% iparihulladék-visszaforgatás szolgál. A SoundWool kollekció ráadásul designérzékeny és színes is, ezért szeretjük!

Nincs olyan városlakó, közösségi terekben és nyüzsgő irodában tevékenykedő ember, aki ne óhajtaná a csöndet. Temesi Apolnál csak kevesen tudnak többet arról, hogyan teremthető meg ma a vágyott akusztikai harmónia, ha a fenntarthatóság kiemelten fontos szempont a tárgyalkotás során. 

A tervező fókuszában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a textíliák álltak, ám nem kellett sokat várnia az érzésre, amely új utakra terelte őt:

inspirálóbbnak találta kapcsolódási pontokat keresni a fenntartható tárgykultúrához, felkutatni a textilipari hulladékok feldolgozásának lehetőségeit.

Mindezt tulajdonképpen visszakanyarodva a gyökerekhez: a nyersanyaghoz, amely a tervezés origóját jelenti számára. A nyersanyagcentrikus tervezés olyannyira fiatalnak számított még nemzetközi színtéren is, hogy valamikor Apol doktori kutatásával egy időben jelentek meg az első tudósítások a témában. De ekkorra a tervező már tudta, hogy neki ezzel van dolga!

Caption

A SoundWool brand és vele a gyapjúhulladék feldolgozásával alkotott akusztikai panelek a doktori mestermunka továbbgondolásai, nem kisebb eredménnyel, mint hogy a RAWfiction akusztikai burkolatokhoz mára a Groowe termékcsalád csatlakozik. A manufakturális gyártást átvezetni a szériatermékek világába komoly mérföldkő a vállalkozás számára, nekünk pedig egyenesen zene füleinknek! A siker egyik kulcspontját a designLAB Inkubációs Programja jelentette, amelynek keretein belül Temesi Apol és a Meshlin Composites Zrt. közösen kísérletezhettek, alkothattak.

A SoundWool legértékesebb, lényegi eleme mégis a régi-új csodaanyag: a gyapjú.

Apol holisztikus szemléletében a lokalitás nemcsak a gyártásban lényeges, hanem a nyersanyag kiválasztásában is, így jutott el egy gyapjúfeldolgozó üzembe, és tapasztalta meg a hulladékfelhalmozódás problémáját. Nem hagyta nyugodni egy sor kérdés: hogyan feledkezhettünk meg erről a természetesen megújuló, nagyszerű anyagról? Miért vált mellőzötté? És persze az is, hogyan kelthetné új életre?

A SoundWool akusztikai panelek kizárólag hazai és regionális gyapjú feldolgozásával és hazai partnerek közreműködésével készülnek, méghozzá hulladékmentes gyártástechnológiával. A gyapjú pedig meghálálja a törődést: kiváló zengéscsillapító, lángálló, hőszigetelő és magas esztétikájú anyaggá nemesül, míg a belőlük készített gyapjúpanelek természetes, megújuló alternatívát kínálnak az akusztikai harmónia megteremtéséhez. Nem mellesleg teret adnak a fantáziának is, hiszen a modulokból építkezve tucatnyi mintavariációból és színárnyalatból állhat össze a saját SoundWool design falpanelünk. 

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTS A GALÉRIÁRA: 

article-gallery-img

Apol innovatív anyagfejlesztéseit a szakma eddig sem hagyta szó nélkül: nyert már díjat többek között a Climate-KIC Retrofit nemzetközi klíma-innovációs versenyen, legutóbb, 2022-ben pedig a Big See Product Design Awards díját hozhatta el. A kérdésre, hogy jelenleg mely munkájukra a legbüszkébb, arra a nemrég átadott Colonnade irodaház akusztikai burkolatainak megtervezése és kivitelezése a válasz. Remek csapatmunka volt, és lehetőség arra, hogy a Well-being megteremtésének igénye összekapcsolódhasson a fenntarthatóságra törekvő, értékelvű designnal.

Ha érdekel a termék, látogass el a SoundWool weboldalára is! 

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év fenntartható kezdeményezése további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE