Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

REPETA Vendéglátóipari betonkollekció a körkörösség jegyében © Magyar Divat & Design Ügynökség
REPETA Vendéglátóipari betonkollekció a körkörösség jegyében

A beton, amely mindannyiunk szívét meglágyítja: a SARAKELE STUDIO és a CONCRAZY közös projektjéből született REPETA betonkollekció szakít az építészeti anyaghoz kötött sztereotípiákkal, hiszen színes, mozgalmas, tele van élettel. És befogadó is – ennek köszönhetőek az újszerű anyagkombinációk, amelyek egy fenntartható, jobb világba kalauzolnak bennünket. Mi bármikor szívesen kérnénk REPETÁT egy étteremben vagy kávézóban.

 

A beton szürke, rideg és unalmas. De nem Kele Sára, a SARAKELE STUDIO alapítójának és a CONCRAZY világában! Ha ismerősen csengenek a nevek, hát nem véletlenül: míg a tavalyi EDIDA megmérettetésen Sára jelöltként tűnt fel, a Bakos Gábor alapította cég hazavihette az Év márkája elismerést. Most pedig alkotótársakként és elkötelezett újrahasznosítókként tárják elénk nemzetközileg is sikergyanús szériájukat, a REPETÁT.

De miből is kérünk még? Milyen darabokból áll a REPETA vendéglátóipar számára kínált kollekciója? A termékcsalád tagjai „haute-couture betondesignnal” gazdagítják környezetüket falpanelek, padok, virágtartók, mosdókagylók és tükrök formájában – a bejárattól egészen a mosdóig, kültéren és az enteriőrökben egyaránt. A már a nevében is a körkörösségre utaló kollekció  alapértéke az anyagválasztásban, mind pedig az ideológiában megmutatkozó, komolyan vett fenntarthatóság. Kele Sára és az alkotásba bevont Cserba Anna bútortervező, valamint a betont szenvedélyesen kutató és tökéletesítő CONCRAZY műhelymunkájában az első pillanattól kezdve kitüntetett helyen kezelték az anyagkísérleteket. Tulajdonképpen a gyűjtemény alapötletét is az adta, hogy innovatív anyagkombinációk létrehozásával új életet adjanak a hulladékoknak – legyen szó építési törmelékről vagy szerves anyagról. Így került ugyanarra a „kísérleti asztalra” a beton az üvegtörmelékkel és a meleg, terrakottás tónust magában hordozó téglaporral, de dióhéjat és hamut is elegyítettek a betonnal, hogy végeredményként bravúros, ugyanakkor esztétikus és a hulladékot új szintre emelő matériát kapjanak.

A tervezés azonban itt korántsem állt meg: Sára és Anna a különféle keverékek rétegzéséből és megmunkálásából előálló felületeket arra használta, hogy egyedi karaktert adjon a tárgyaknak. Sőt történetekkel töltse meg. Habár a tervezők az alapvető geometriai alakzatokból indultak ki, ha figyelmesen megnézzük a falpaneleket, az az élményünk, hogy a formáik nem teljesek: hiányzik  néhány részlet, töredékesek, amely rafináltan egyszerű utalás a bontási hulladékból származó anyagok alkalmazására. Ugyanakkor ezzel az elemi gesztussal fejezik ki tiszteletüket a magyar építészeti örökség előtt is, hiszen az absztrahált mintavilágot Bauhaus-villák vagy épp brutalista épületek ihlették. A Dürer széria esszenciáját az Ajtósi Dürer fasor egykori klasszicista építménye, a Sacre Coeur kolostor köríves ablakmotívai adják, míg a Trafo falpanelek Budapest kiemelkedő ipari épületeinek jellegzetességeit örökítik tovább. Hogy csak egy példát említsünk, arra kiváló a Léstyán Ernő tervezte trafóház az 1960-as évekből. Igaz, a mintavilág egyszerű, de a csiszolt és matt felületek játéka meglehetősen erős kifejező erővel ruházza fel a darabokat. 

A REPETA előremutató és kiváló kollekció, amely a meglepő anyagtársításokra és gyártási módokra  nem öncélú kísérletezésként, hanem figyelemre méltó alternatívaként tekint. A vízió mára tapintható: egy fenntartható és az építészeti értékekre is figyelmes, bolygóbarát designszéria született. A kollaboráció kiteljesítéséhez a Magyar Divat & Design Ügynökség biztosított terepet, és mivel a designLAB inkubációs programjában létrehozott betonkollekcióra a nemzetközileg elismert galerista, Rossana Orlandi is felfigyelt, biztosan kap még a világ REPETÁT.

Weboldal

Instagram

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év fenntartható kezdeményezése további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE