Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

New York miniben
New York miniben

A kora-tavaszi lapszámunk oldalairól ismerős lehet ez a New York hangulatú, maszkulin mini apartman: kompakt tér, hűvös színpaletta, ügyes, helytakarékos megoldások nagypolgári eleganciával és mid-century modern kiegészítőkkel megspékelve, avagy milyen fantasztikus kincseket rejt a budapesti Paulay Ede utca, és hogyan lehet egy funkcionális, otthonos enteriőrt létrehozni mindössze negyvenként négyzetméteren? 

 

Az utazás élménye mindig izgalmas, de még fantasztikusabb, amikor megpihenhetünk egy hosszú út után - és mi lenne kellemesebb annál, mint amikor egy ismerős, biztonságos környezetben hajthatjuk álomra a fejünket?

A bájos, nyugodt belvárosi Paulay Ede utca csendes menedéket rejt: az egyik lakóház egy sikkes kislakást rejt, amely tökéletes bázisként szolgál egy külföldön élő, magyar gyökerekkel rendelkező polgárnak.

Az ingatlan évek óta a család tulajdonában állt, azonban teljeskörű felújításra volt szükség ahhoz, hogy kikapcsolódásra alkalmas tér váljon belőle – a kis alapterület és az évek során leamortizálódott állapot nem könnyítette meg az átalakítást. Az összeszokott tervezőpárost komoly kihívás elé állították: hogyan lehet egy negyvenkét négyzetméteres térből, amelyet az elmúlt évtizedek során minden eredeti építészeti elemtől megfosztottak, egy otthonos, funkcionális és persze stílusos budapesti lakást kialakítani? “Lakberendezési projektjeink fundamentuma az alaprajz és - ehhez szervesen kapcsolódóan - a bútorok elrendezése, ami a stílust is sokban meghatározza. Nagy hangsúlyt fektetünk a multifunkcionalitásra, a textil – mint térképző elem, textúra és minta – mindig fontos szerepet játszik a projektjeinkben.” Az ingatlan teljesen újjászületett Vörös Kati és Laza Péter kezei alatt: a kopott napsárga tapéta helyett elegáns ezüstszürke amerikai falfesték került a falakra, az olcsó laminált padlótól megszabadultak, helyette igazi nagypolgári, fából készült parkettát installáltak a helyére, és a használhatatlan elrendezésű alaprajzból egy tágas, multifunkcionális teret hoztak létre. Kati történészi énje, színekhez való vonzódása és vintage bútor beszerzési tehetsége jól egészíti ki Péter Ikeánál szerzett sokoldalú tudását, aminek fontos része a skandináv egyszerűség és a  “small-space living” ideája. A kisméretű, eredeti bútorok tökéletesen passzolnak a rendelkezésre álló helyre, a monokróm, szürke színpalettát élénk kiegészítők élettel töltik meg az enteriőrt, a központi térben pedig egy hangsúlyos építészeti megoldással, egy “fekete doboz” segítségével mesterien elszeparálta (és elrejtette) a fürdőszobát, az előszobai tárolóegységeket és a minikonyhát. “Az a legcsodálatosabb érzés, amikor a tulajdonos személyes tárgyaival bekerül az utolsó réteg is, és a mi stylingunkkal befotózhatjuk a teljesen elkészült és birtokba vett lakást. A styling számunkra nem leomló takarók és személytelen dizájntárgyak odabiggyesztését jelenti, hanem eszköz ahhoz, hogy a a tér maximum potenciálját bemutassuk.”

A tervezők minden projektnél szem előtt tartják a helyszín eredeti jellegzetességeit: “Számunkra fontos az értékmegőrzés – a korábbi felújítások során teljesen elvették a lakás természetes adottságait, amelyeket mi »csalva« visszaemeltünk a térbe.” Az eredeti faablakokat a korábbi felújítás során sajnos műanyag nyílászáróra cserélték, azonban Kati, Péter és egy remek asztalos, Somorai László egy pár bravúros megoldás segítségével újra kifinomulttá és esztétikussá varázsolták. 

A lakás kis alapterülete ellenére tökéletesen alkalmas egy rövidebb látogatásra, egy embernek pedig hosszú távra is működőképes otthonként szolgálhat. A hálószoba egy ügyes trükkel, egy térelválasztóként szolgáló L alakú függönnyel elszeparálható a központi tértől, amely a nappalit, az étkezőt, egy minikonyhát és egy dolgozósarkot is magába foglal. Az előszobában két beépített szekrény, a hálószobában pedig egy grandiózus, ágyneműtartós ágy biztosítja a kellő mennyiségű férőhelyet. A siker másik titka a nem szokványos bútorelrendezéssel való téralkotás (például az étkezőasztal és a kanapé elhúzása a faltól) és az arányok tudatos használata (azaz a bútorok tömegének és magasságának egymáshoz és a térhez való viszonya), a flow (a funkciók kapcsolódása és a konzekvens stílus) és a rétegek (textúrák, textilek, tárgyak, műalkotások).

article-gallery-img

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év enteriőrje, magánlakás további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE