Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szendrő Péter DLA
Szendrő Péter DLA
belsőépítész; 81font

Szendrő Péter DLA és irodája, a 81font munkáit biztosan ismeri az, aki szeret étterembe járni vagy szórakozni Budapesten. Az ő munkájuk a Societé Budapest multifunkcionális tere, a Hilda, a Mazel Tov és Uno Mas éttermek, az Ötkert, a Trafiq, Romkert és a Doboz szórakozóhelyek, de mindemellett számos magánlakás, szálloda, középület és iroda belső tereinek tervezése is az ő nevükhöz fűződik.

Szendrő Péter és csapata számára a belsőépítészet soha nem öncélú magamutogatás.

„Egy sikeres étteremhez például három dolog kell: jó vendéglátóipari koncepció, megfelelő lokáció és az ezekre épülő design – a három csak együtt működik” – mondja Szendrő.

Nem véletlen, hogy az éttermeket említi: Péter specialitása sokáig a vendéglátóipari helyek tervezése volt – ő alkotta meg a belváros számos népszerű, időközben ikonikussá vált helyét, így például a Hilda és a Mazel Tov éttermeket, a Trafiq, Ötkert, Romkert és Doboz szórakozóhelyeket, valamint a Societé multifunkcionális, többszintes komplexumát is. 

NÉZD MEG SZENDRŐ PÉTER MUNKÁIT A GALÉRIÁBAN: 

article-gallery-img

Szendrő, aki 2006 óta dolgozik tervezőként, a 81fontot 2010-ben alapította. Cégtársa, Szaplonczai Mátyás 2016-ban csatlakozott a csapathoz.

„Kezdetben gyakorlatilag ott éltünk a kivitelezési helyszíneken. Pataricza Kristóf és Loszmann Dávid kollégáimmal szinte eggyé váltunk a projekttel annak érdekében, hogy minden részlet tökéletes legyen” 

A 81font vendéglátóipari portfóliója a mai napig évente több új hellyel bővül – legutóbb például az Etele Plaza food court-jával, a Laurel étterem különtermével, a Horváth Kert cukrászdával és az Uno Mas tapas bárral, melyekről az ELLE Decoration egy korábbi lapszámában is beszámoltunk.

„Máig imádom ezt a területet, de most már többnyire még komplexebb megbízásokkal foglalkozom” 

Nem véletlen, hogy a szakember eddigi kedvenc munkája a Societé megalkotása volt – ez a többszintes épület a belváros szívében éttermet, kávézót, bárt, galériatereket, irodákat, rendezvényhelyszínt és természetesen a mindezeket kiszolgáló helyiségek tucatjait rejti. A számos különböző funkciót pedig egy könnyed, világos felületekre épülő, modern design fogja össze, melyben ékszerként ragyognak az egyedi világítótestek és bútorok.

Péter és csapata a vendéglátóipari egységek mellett természetesen más jellegű enteriőröket is tervez: jelenleg is dolgoznak több magánlakás, nyaraló és szálloda belső terén is, de az ő hozzáértésüket dícséri például a Libri Nyugati téri könyváruháza és a Bookline Móricz Zsigmond téri egysége is. Péter számára különösen izgalmas, ha társművészeti kooperációkból születik meg egy olyan vizuális egység, amely több, mint az egyes részletek egymás mellé sorolása – inkább olyan összművészeti alkotás, mely megismételhetetlenül egyedi és különleges.

Mentorai, példaképei között olyan hazai és nemzetközi alkotókat említ, akik jellemzően több területen is maradandót alkottak az építészet, belsőépítészet, bútortervezés, képzőművészet, vagy épp a díszlettervezés, fotóművészet terén. Például a terek emocionális hatásait előtérbe helyező Dimore Studio, a betont mint alapanyagot az elsők között fő esztétikai elemmé emelő Tobia Scarpa, aki mindemellett bútortervezőként is jeleskedett, vagy a designteoretikusként és formatervezőként is megkérdőjelezhetetlen fontosságú Mario Bellini.

„A hazai szakemberek közül F. Kovács Attila (építész, belsőépítész, díszlettervező – a szerk.), Bachman Zoltán (építész, a pécsi doktori iskola korábbi vezetője – a szerk.) és Dr. Lányi Erzsébet (egyetemi docens – a szerk.) volt rám a legnagyobb hatással, de szeretem Szedleczky Rudolf bútortervező munkásságát is, a legfőbb kritikusom pedig az édesanyám, Dr.  Font Erzsébet, aki maga is építészmérnök, urbanista  és környezetpszichológiai szakértő.” 

Nézd meg a 81font oldalát a csapat további munkáiért, és kövesd őket az Instagramon is! 

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év designere további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE