Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Design Studio *ness
Design Studio *ness
Ferenczi Zsófi és Sipos Rebeka

Időtálló design, elegáns és klasszikus esztétikán alapuló friss, modern, koncepcionális és funkcionális terek, amelyek finoman adaptálódnak a megrendelői igényekhez. A Ferenczi Zsófi és Sipos Rebeka belsőépítészek által megalapított Design Studio *ness a kisméretű terek, ügyes térszervező megoldások és a beépített bútorok mestere. 

 

Rebeka építőművészként végzett a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának építőművész szakán. A képzés mindkét szakterületre koncentrált, így adott volt a választási lehetőség az építészet és a belsőépítészet között, azonban már az egyetemi évek alatt is egyértelművé vált számára: a belsőépítészet felé húz a szíve. Eközben Zsófi a BME Építészmérnöki szakán végzett, majd építészeti projekteken dolgozott Vincze László DLA mellett, később pedig a LAB5 Építészirodában (ahol később megismerkedtek Rebekával) folytatta pályáját.

“Szépen lassan megfogalmazódott bennem, hogy a tervezési folyamat során a vizuális megjelenés, valamint a design koncepció megalkotását élvezem legjobban, és míg az építészeti projektekben a jogi és műszaki feltételek ezt sokszor nagyban befolyásolják, korlátozzák, a belsőépítészetben jellemzően sokkal nagyobb a szabadság és sokkal gyorsabban megszületik a tervezés eredménye, ami szintén egy nagyon inspiráló dolog számomra.”

A LAB5-ben ugyan egyetlen projekten sem dolgoztak együtt, mégis szinte azonnal felismerhető volt az összhang emberileg és szakmailag szakmailag egyaránt. A fantasztikus harmónia miatt hamar egyértelművé vált, hogy pályafutásukat párban folytatják.  

A két tervező jól működő, dinamikus párost alkot: a megrendelői igények kötöttségét és a tervezői szabadság egyensúlyát mindketten egyaránt élvezik. A projektekre feladványként tekintenek, amelyekre különböző kreatív, műszaki és emberi megoldások születnek válaszként.

“Minden munka után közösen levonjuk Zsófival a konklúziót és rengeteg új dolgot tanulunk, folyamatosan fejlődünk.”

Az első közös munkájuk egy 45 négyzetméteres belvárosi garzon lakás, a SZIP studio teljeskörű átalakítása volt.

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTS A GALÉRIÁRA: 

article-gallery-img

“A fő szempont a térkapcsolat újraosztása volt, olyan módon, hogy az aktív nappali-konyha és a passzív alvó zóna szeparálható legyen, hogy eltérő életritmusú párok számára is megfelelő legyen. A szeparált lakások közös előtere lehetőséget biztosított számunkra, hogy egy külön előszoba helyiség nélküli téralakítást hozzunk létre.”

Az elkészült munka fotózása emlékezetes pillanat volt számukra, mivel minden apró simítást ők maguk végeztek el, a takarítástól kezdve a dekorációs elemek elhelyezéséig. 

Az elkészült stúdiót finom, hideg pasztelles zöldek és meleg narancsok jellemzik, retró elemekkel, gyönyörű hangulatvilágítással és remek helykihasználással. Zsófi és Rebeka megkérdőjelezhetetlen szakmai tapasztalata miatt az építészettől egészen a végső stylingig le tudják fedni a projekteket, ezáltal minden egyes apró részletére kellő figyelmet fordítanak.

“Egyszerre elvárt, hogy helyt álljunk mérnöki, művészi, látványtervezői, bútortervezői, grafikusi, projektmenedzseri, műszaki ellenőri és sokszor pszichológusi szerepkörökben.” 

A Bródy Sándor utcai projektnél egy belvárosi földszinti lakás átalakítása volt a feladat, amely Rebeka számára különösen kedves, ugyanis a saját lakásprojektje volt. Ezáltal mindkét oldalt (a megrendelői és a tervezői szerepkört) egyszerre tapasztalhatta meg. A projekt során a konyha és a fürdő újragondolására koncentráltak, miközben a meglévő térelrendezést a lehető legnagyobb mértékben próbálták megőrizni. A lakóterekben új világítótesteket installáltak, valamint egyedileg tervezett, beépített, tárolóval kombinált lépcsőbútorokkal is kiegészítették a lakást. 

Fotós: Batár Zsolt
Caption

A Hernád projekt, azaz Zsófi lakásának átalakítása hasonló tényezők miatt jelentett kihívást, a szerepkörök összefonódása egyszerre megkönnyítette és megnehezítette a tervezői folyamatot. A végeredmény egy igazi friss, modern, fiatalos kislakás lett, merész rózsaszín terrazzo jellegű foltos burkolattal, finom, zsályazöld beépített konyhával, izgalmas geometriai formákkal. 

Fotós: Danyi Balázs
Caption

A funkcionális térkapcsolatokat az egyedi bútorok tervezése alakítja és formálja, az alaprajzi tervezés során nem kizárólag klasszikus falakban és ajtókban gondolkodnak, ezáltal hihetetlenül kreatív és bravúros megoldások születnek (akár Rebeka lépcsőbútora, vagy a SZIP studio üvegtégla fala, amely a ‘90-es évek óta kevéssé alkalmazott megoldás, azonban a *ness tervezőpárosa új életet lehelt a műfajba, ezáltal egy kortárs és stílusos végeredmény jött létre). 

Nézd meg a Design Studio *ness weboldalát, és kövesd őket Instagramon

EDIDA 2023

Idén is összeállítottuk nektek a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma 2023-as „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre!

Exkluzív banki partnerünk: Raiffeisen
Autós partnerünk: Raiffeisen

A SZAVAZÁS LEZÁRULT

Nyertesek

Együttműködő partnerünk: MaxCity
JYSK

Az év designere további jelöltjei

Jelölőbizottság

A jelölteket egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló zsűri választotta ki

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.A további kategóriákban még 2023. szeptember 14-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE