Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

10 trükk, amivel minden helyiség tágasabb lesz a lakberendezők szerint

2023. október 13.

4 perc olvasás

Kovács Gréta

nappali lakberendezés hálószoba lakás lakberendezők lakberendezési termék
10 trükk, amivel minden helyiség tágasabb lesz a lakberendezők szerint
© Shutterstock

Igazi kihívás a szűkös tereket olyan megoldásokkal berendezni, melyek tágítják a teret. A lakberendezők épp ezért most elárultak néhány olyan trükköt, melyekkel optikailag nyújthatók a helyiségek! 


A lakberendezés egyik legfontosabb része olyan megoldásokkal berendezni a viszonylag kicsi, szűkös helyiségeket, melyek akár négyzetméterekkel is szélesebbé tehetik a szobát. Az optikai térnövelés legfontosabb stratégiáiba most a szakértő lakberendezők avatnak be néhány olyan trükkel, melyekkel garantáltan nyújtható és tágasabbá tehető a legkisebb helyiség is!

10 apró trükk, amivel a legkisebb helyiség is tágasabbá tehető 

1. válassz EGYFÉLE PADLÓZATot!

Még a kis garzonlakásokat is tágasabbá lehet tenni optikailag úgy, hogy csak egyféle padlózatot rakatunk bele. Ha ugyanis minden térnek ugyanaz az alapja, nagyobbnak fognak tűnni a helyiség – legyen szó az járólapról vagy parkettáról! Ezt az egy szabályt mindig követik a lakberendezők.

2. FIGYELJ A BÚTOROK ARÁNYAIRA!

Rendkívül fontos, hogy egy kicsi helyiséget ne kicsinyíts össze óriási bútorgarnitúrákkal, mert úgy fojtó, szorongató hatást és nem egy kellemes, barátságos szoba hatását fogja kelteni a helyiség! A nagy terekbe ezért nagy bútorokat, a kicsikbe pedig kicsiket kell tenni, csak így lesz meg a harmónia!

3. JÓL GONDOLD ÁT AZ ELRENDEZÉST! 

A kis szobákat nem lehet túl sokféle módon berendezni, de a végleges elrendezés előtt akkor is érdemes többféle berendezési módot kipróbálni, hiszen könnyen lehet, hogy sokkal tágasabbnak tűnik a helyiség az egyik változattal, mint a másikkal! 

4. VEDD SZEMÜGYRE A SZEMKÖZTI FALAT! 

Ha belépsz a szobára, egyből a szemközi falra irányul a tekintet ezért érdemes oda egy kanapét, szófát vagy egy olyan nyitottabb, tágasabb hatást elérő kis kuckót kialakítani, amire jó ránézni. A szekrényeket  érdemes eldugni a falak mentén, hogy ne arra öszpontosítson a szem, mikor belépünk egy szobába mert az optikailag kisebbíti a teret.

5. NE ZSÚFOLD TELE A FALAT!

A képek, poszterek, fali galériák remek dekorációs elemek, de ha túl sokat használsz belőlük a kis szobákba, akkor könnyen összenyomhatod velük a teret. Inkább alkalmazd a kevesebb több elvét, szeresd meg az üres falakat és csak akkor rakj egy kis szobába fali dekorációt, ha nem érzed zsúfoltnak az összhatást!

6. RAKD MINÉL MAGASABBRA A FÜGGÖNYÖKET!

Kis belmagasságnál ez nehezen megoldható, de akkor is érdemes minél magasabbra (akár a plafon alatt pár centivel) felrakatni a függönytartókat az otthonodban, mert a magas, vékony elemek akár több négyzetméterrel is tágíthatják a kis helyiségeket! 

7. HAGYJ MEG MINÉL TÖBB TERMÉSZETES FÉNYT!

Ablak elé nem rakunk bútorokat, szekrényeket, ideális esetben még ülőgarnitúrákat sem, mert a természetes fény növeli a legjobban a belső terek nagyságát! Ha ez mégsem megoldható, törekedj rá, hogy minél kevesebb részt vegyen el az ablakból a kiválasztott bútor, mert akkor lesz szép, tágas a végeredmény.

8. HASZNÁLJ VILÁGOS SZÍNEKET!

A sötét tónusokat tartogasd máskorra: a világos színek elképesztően jól tudják nyújtani a kis tereket, főleg, ha nem egy színben, hanem több különböző világos árnyalatban rendezed azokat be! A fehér például nagyon jól illik a bézshez és a vanília sárgához, de a pasztellszínek is remekül mutatnak vele.

9. ALKALMAZD A TÜKRÖS NYÚJTÁST! 

A tükrök visszatükrözik a teret, ezért a legjobb fali dekoráció, amit a kis szobákba választhatsz, az a tükör. Manapság már nem kell a sima, klasszikus változatot választanod: rengeteg olyna különféle alakban rendelkező tükröket lehet már kapni, amik inkább művészi, dekorációs megoldásokkal is rendelkeznek. 

10. VÁLASSZ LÁBAKON ÁLLÓ BÚTOROKAT!

Nem túl praktikusak, mert kevesebb dolgot lehet bennük tárolni és elveszik a teret helyiségekből, de tény, hogy a lábakon álló kanapék, éjjeli szekrények és komódok nem zsúfolják össze annyira a teret, mint a tömör, láb nélküli bútorok. Igyekezz olyan darabokat választani tehát, amik lábakon állnak! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves